Huawei našao zamjenu za Google Maps

Agencije
Huawei našao zamjenu za Google Maps

Nakon što im je uskraćen pristup Google-ovim servisima u kineskoj kompaniji Huawei bili su prisiljeni pronaći zamjene za popularne aplikacije koje div iz Mountain View-a nudi.

Kako bi nadomjestili Google maps udružili su snage s kompanijom za satelitsku navigaciju TomTom, poznatom po sistemima za navigaciju namijenjenim automobilima. U njoj će izraditi aplikaciju za Huawei-jeve uređaje na koje više nije moguće instalirati Google maps.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa stavila je Huawei na crnu trgovinsku listu u svibnju prošle godine, proglasivši ju rizikom za nacionalnu bezbjednost. Tvrde kako njene uređaje i opremu kineska vlada koristi za špijuniranje u inostranstvu.

U Huawei-ju su te optužbe odbacili. Ali, taj potez Trampove vlade znači kako američke kompanije moraju dobiti dozvolu za poslovanje s Huawei-jem.

Iako zabrana još nije u punoj mjeri stupila na snagu jer su američke vlasti u više navrata odobrile produženje tranzicijskog perioda u Googleu su uskratili pristup njihovim servisima za nove Huawei uređaje, među kojima su modeli Mate 30 i nadolazeći P40.

TomTom je nizozemska kompanija pa za njih ne vrijede ista ograničenja kao i za američke kompanije. Iz Huaweija su potvrdili kako je sporazum postignut prije nekog vremena, ali nisu precizirali kad.

Iako je Google navodno tokom prošlog ljeta lobirao u službenom Vašingtonu kako bi bio izuzet od sankcija prema Huawei-ju, u toj su kineskoj kompaniji već bili poduzeli korake kako bi postavili vlastiti eko-siste aplikacija.

Prošle sedmcie su najavili pokretanje fonda vrijednog 26 miliona američkih dolara, namijenjenog razvojnim programerima u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Zasad još nije poznato kad bi operativni sistem Harmony, na kojem bi taj eko-sistem počivao, trebao zaživjeti na Huawei-jevim smartfonima. Krajem prošle godine stigla je procjena kako bi se to moglo dogoditi tokom idući šest do devet mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana