“Huavej” predstavio operativni sistem “Harmoni”

Agencije
“Huavej” predstavio operativni sistem “Harmoni”

Peking - Kineski tehnološki gigant “Huavej” predstavio je danas operativni sistem “harmoni”, nakon što je “Gugl” potvrdio da ovom proizvođaču više neće pružati podršku za “android” zbog restrikcija koje su uvele vlasti SAD.

Šef odjeljenja za poslovanje Ričard Ju rekao je na pres konferenciji da se nada da će novi operativni sistem “donijeti svijetu više harmonije”.

Ju je naglasio da “Huavej” želi da koristi “android”, ali da može momentalno da pređe na “harmoni” /na kineskom - “hongmeng”/ ukoliko izgubi pristup američkom softveru.

Osnivač “Huaveja” Ren Šengfej ranije je rekao da će novi operativni sistem biti univerzalan, da će moći da se koristi na raznim uređajima i da će biti brži od “androida” za 60 procenata, prenio je “Sputnjik”.

Prvi uređaji koji će koristiti novi operativni sistem biće predstavljen već sutra, a riječ je o televizoru marke “honor”. “Huavej” će predstaviti pametne telefone sa novim softverom kasnije tokom godine

Vašington tvrdi da je “Huavej” bezbjednosna prijetnja i zbog toga mu je zabranio pristup američkoj tehnologiji. Kineska kompanija demantuje optužbe.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana