Gugl, Amazon, Epl i Meta pod lupom regulatora u Njemačkoj

Tanjug
Foto: Ilustracija/Printskrin

BERLIN– Njemački antimonopolski regulator je saopštio danas da ispituje Guglovo korišćenje ličnih podataka i proizvod Gugl njuz portal u skladu sa novim ovlašćenjima vezanim za regulisanje rada internet kompanija, a "pod lupom" su i kompanije Amazon, Epl i vlasnika Fejsbuka, Meta.

Njemačka Kancelarija za borbu protiv monopola je navela da je utvrdila da je vlasnik Gugla, Alfabet, ispunio uslov kojim je priopisano kada kompanija podliježe istrazi prema novim proširenim ovlašćenjima regulatora stečenim prošle godine kada je u pitanju poslovanje velikih internet kompanija.

„Savezna kancelarija za kartele sada može da se pozabavi konkretnim oblicima ponašanja koji štete konkurenciji. Već smo počeli intenzivnije da se bavimo Guglovom obradom ličnih podataka i pitanjem Guglovog Njuz portala“, naveo je predsjednik Kancelarije Andreas Mundt, prenosi Rojters.

On je dodao da Kancelarija takođe razmatra dodatne slučajeve koji uključuju Amazon, Epl i Metu, vlasnika Fejsbuka.

Kancelarija je počela da razmatra Guglovo korišćenje ličnih podataka u maju prošle godine, a u junu i izbor vijesti koje se nude u okviru Gugl Njuza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana