Grčka i Amazon veb servis pokreću svemirski hab

Tanjug
Foto: staticflickr

ATINA - Grčka Vlada i Amazon Veb Servis (AVS), podružnica Amazona, potpisali su memorandum o stvaranju regionalnog svemirskog haba koji će služiti kao “digitalni inkubator”, podstičući istraživanje i preduzetništvo vezano za svemir.

Rad centra će uključivati dva različita programa - razvoj programa obuke i specijalizacije vazduhoplovnih stručnjaka i stvaranje, razvoj i distribuciju baza podataka sa podacima o svemiru.

Kako navodi Katimerini, vlada taj projekat vidi kao dokaz brze digitalne transformacije Grčke u posljednje dvije godine.

Portal Spejsnjuz ističe da je to prvi ugovor ove vrste kompanije AVS, koja proširuje svoju svemirsku prisutnost.

Prema sporazumu, AVS i grčka vlada će sarađivati na promociji svemirske ekonomije zemlje, podržavajući mere za privlačenje i obučavanje vazduhoplovnih stručnjaka.

Ovo uključuje pristup programu AVS Ektivejt, koji nudi prostor i druge alate i resurse za pokretanje za korišćenje svoje tehnologije umrežavanja u klaud.

AVS takođe pokreće program sponzorstva za grčke stručnjake i organizacije koji žele da skladište i rade sa kvalifikovanim podacima o svemiru, kroz Registar otvorenih podataka na AVS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana