Google sprema novu alatku za zaštitu privatnosti korisnika

B92
Foto: Arhiva

Google uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke.

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podijele na internetu svoje lične podatke, a čim podijelite svoje podatke suočavate se sa rizikom da izgubite kontrolu nad tim informacijama.

Svako ko je želi da nekoga potraži na internetu vjerovatno počinje odmah sa Google gde će pronaći sve što je pretraživač uspio da indeksira. Za one kojima se ne dopada to što ljudi pomoću Google pretrage mogu otkriti detalje poput njihovog datuma rođenja, seksualne orijentacije ili adrese, dobra vijest je da Google sada uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke.

Iako Google i sada ima obrazac zahtjeva za uklanjanje identifikujućih informacija ili "doksing sadržaja" iz rezultata pretrage, to je samo jedan od mnogobrojnih dokumenata podrške, zbog čega ga je prilično teško pronaći. Tokom I/O 2022 ranije ove godine, Google je izrazio želju da alatku učini dostupnijom putem svojih aplikacija, a sada neki korisnici izgleda konačno vide novu opciju u beta verziji za Google aplikaciju na Androidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana