Gejmeri pod istom količinom stresa kao i maratonci

Srna
Foto: Ilustracija

NjUJORK- Gejmeri /profesionalni igrači raznih video-igrica/ provode denevno i do 15 časova pred računarom, a istraživanja pokazuju da ih to stavlja pod istu količinu stresa kao i maratonce.

Mnogi od najuspješnijih svjetskih gejmera pretvorili su svoj hobi u karijeru i tako zaradili milione dolara.

Portal "Meil onlajn" upustio se u istraživanje kako bi otkrio idealnu dob, građu, ishranu, pa čak i veličinu šake profesionalnih gejmera.

U novoj studiji, dr Lindsi Miglior, etablirani britanska ljekar za "i-sportove" /net igrice/, pokušala je da otkrije idealnu veličinu ruke za profesionalne igrače.

Ispitala je više od 90 igrača u dobi od 18 do 44 godina i uporedila mjere njihovih ruku sa uspjehom u popularnim računalnim igrama, uključujući "Kol of djuti", "Mario Kart", "Fifu"...Rezultati su pokazali da idealna veličina prstiju varira zavisno od igre.

Utvrđeno je da su igrači sa malim prstima bolji u igrama visokog intenziteta kao što je "Mario Kart".

Međutim, oni s velikim prstima bili su bolji u dužim igrama koje zahtijevaju više izdržljivosti, uključujući "Kol of djuti".

Akteri istraživanja dovršili su i "test klika", kako bi vidjeli koliko brzo mogu kliknuti na svoj kontroler ili miš u periodima od 5, 30 i 100 sekundi.

Rezultati su otkrili da su na testu od pet sekundi igrači sa kratkim prstima i malim rukama mogli brže kliknuti. Na testu od 30 sekundi najbolje su prošli igrači sa velikim rasponom prstiju i širinom dlana. Konačno, na testu od 100 sekundi najbolje su prošli ponovno igrači sa dužim prstima.

Dr Miglior je zaključila da je optimalna veličina ruke za gejmere 7,6 centimetara od vrha do baze kažiprsta, maksimalni raspon od vrha palca do vrha malog prsta od 22,8 centimetara, a širina dlana od 8,7 centimetara.

Kako se radi sve više istraživanja o video-igrama, nauka o tom sportu sve više proširuje svoje vidike.

Iako se igranje često doživljava kao "lijena aktivnost", nedavna studija je otkrila da muški igrači mogu da sagore 420 kalorija tokom dvosatnog igranja, dok gejmerke mogu sagorjeti do 472 kalorije, što je ekvivalent od čak 1.000 trbušnjaka.

Količina proizvedenog kortizola kod gejmera je, otprilike kao kod vozača trkaćih automobila.

To je, u kombinaciji sa visokim pulsom, ponekad čak 160 do 180 otkucaja u minuti, što je jednako onome što se događa tokom vrlo brzog trčanja, gotovo maratona.

"Ovljaj sport je zahtjevljn kao i većina drugih sportova, ako ne i zahtjevniji", ističe profesor Ingo Frobose, koji je vodio studiju.

Kako bi se nosili sa tim stresovima, igrači moraju biti u vrhunskoj fizičkoj kondiciji.

Zato profesionalni igrači konzumiraju znatno manje šećera i brze hrane nego šira javnost. U prosjeku, igrači jedu jednu pločicu čokolade i jedan mali tanjiri slanih zalogaja sedmično. Brzu hranu i gotove proizvode jedu samo dva puta sedmično.

Takođe, 14,8 odsto profesionalnih gejmera su vegani ili vegetarijanci, ali većina još jede meso.

U prosjeku, karijera profesionalnih gejmera vrlo je kratka i obično završava do 25. godine života.

Takođe, nije iznenađujuće da duge sesije igranja pred računarom i svjetlom ekrana narušavaju vid igrača.

Zato osobe koje su kratkovide, dalekovide ili pate od drugih zdravstvenih problema sa očima, teže mogu postati gejmeri.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje igrači mogu učiniti kako bi zaštitili oči. To uključuje ulaganja u igračke naočare sa filterima plavog svjetla i u filtere na ekranu, te usredsređenost na udaljene objekte kako bi se pomogli istezanje cilijarnih mišića koji fokusiraju oči, navodi "Dejli mejl".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana