Estonija nudi vize za digitalne nomade: Ne morate biti fizički prisutni

GS
Estonija nudi vize za digitalne nomade: Ne morate biti fizički prisutni

Talin - Vlada Estonije pokrenula je projekat lansiranja viza za digitalne nomade.

Kako je pandemija virusa korona primorala kompanije da još jednom razmisle o svojim politikama kada je u pitanju rad na daljinu, Estonija je počela realizaciju kreiranja nove vize koja bi u njihovu zemlju pozvala ljude koji nisu fizički vezani za kancelariju.

Ova baltička zemlja prethodno je stvorila program e-državljanstva koji dozvoljava međunarodnim preduzetnicima da pristupe digitalnim servisima estonske vlade i započnu biznis u Evropskoj uniji, bez potrebe da budu fizički prisutni. Ova nova viza će omogućiti radnicima da ostaju u zemlji i idu iz zemlje kako žele.

"Ova viza za digitalne nomade će učvrstiti imidž Estonije kao e-zemlje i dati joj uticajniji glas na međunarodnom nivou", rekao je estonski ministar unutrašnjih poslova Mart Helme.

Više od 50.000 ljudi iz 157 različitih zemalja postali su e-državljani od lansiranja programa 2014. godine, a viza za digitalne nomade želi da privuče tehnološki potkovane dugoročne putnike koji će ostavljati dio novca i u Estoniji, bez uzimanja poslova lokalnom stanovništvu.

Očekuje se da nova viza bude lansirana u fazama počevši od ovog mjeseca i iako se finalni detalji još razrađuju, očekuje se da skoro 1.800 viza svake godine bude dostupno za ostanak u zemlji tokom perioda od jedne godine. Vlada Estonije kaže da će prijave za vizu za digitalne nomade biti ocjenjivane strogo kao i prijave za ostale kategorije vize, kao i da ne postoji garancija da će je neko primiti.

Nekoliko drugih evropskih zemalja, poput Njemačke, Španije, Portugala i Češke, nude vize za posjetioce ili frilensere koji mogu da obezbjede određeni nivo mjesečne zarade, ali ova estonska viza će biti prva na svijetu koja će se davati digitalnim nomadima, koji se ponekad od frilensera razlikuju po tome što mogu biti trajno zaposleni kod jedne kompanije, piše portal Lounli Planet. 

Estonija je svoje granice za posjetioce otvorila prvog juna, ali posjetioci mogu biti upućeni na ostanak u karantinu ako dolaze iz zemlje u kojoj ima više od 15 zaraženih na 100.000 stanovnika.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana