Dan kada je Bil Gejts predstavio Windows i promijenio svijet

B92
Foto: Cnbc

Na današnji dan, 1983. godine, Bil Gejts i Microsoft su svijetu prvi pit prikazali Windows operativni sistem.

Iako neće biti objavljen do 20. novembra 1985. godine, Microsoft je Windows 1.0 operativni sistem prvi put prikazao 10. novembra 1983.

Originalno ime za Windows u to vreme je bilo Interface manager, ali je ono kasnije promenjeno. Za izmjenu imena softvera je zaslužan Rouland Henson, Mikrosoftov marketing guru, koji je ubijedio Gejtsa da naziv operativnog sistema promijeni u Windows.

Nije bilo sigurno da će Microsoft biti uspješan sa svojim tadašnjim pristupom, jer je postojao veliki broj konkurentnih alternativa.

Gejts je tada najavio da će Windows imati padajuće menije, podršku za miša i mogućnost pokretanja nekoliko aplikacija istovremeno, kao i brojne druge funkcije.

Smatralo se da će Windows imati najveću vjerovatnoću da ostvari uspjeh od svih pomenutih platformi, ali u to vrijeme nije bilo garancija da će se to i obistiniti.

Dve godine kasnije, prva verzija Windows je zvanično, komercijalno objavljena 20. novembra 1985. godine, nakon čega je ispisana istorija u industriji softvera i sveta informacionih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana