ChatGPT odsad podržava glasovne razgovore i upite bazirane na fotografijama

GS
Foto: ChatGPT

ChatGPT dobija ozbiljna poboljšanja koja će ovom chatbotu omogućiti da se nosi s glasovnim naredbama i upitima baziranim na fotografijama.

Korisnici će moći voditi glasovni razgovor s ChatGPT-om na uređajima koji koriste operativne siseme Android i iOS, ali i koristiti fotografije kao način upita. Kompanija OpenAI, koja stoji iza ovog chatbota, već je lansirala nadogradnje koje će u početku biti dostupne Plus i Enterprise korisnicima, a potom i ostalima.

Za isprobavanje opcije glasovnih razgovora u ChatGPT aplikaciji potrebno je odabrati Settings - New Features, a dodir dugmeta mikrofona će biti moguće odabrati jedan od pet različitih glasova.

Iz kompanije OpenAI kažu da dvosmjerne glasovne razgovore omogućava novi text-to-speech model koji iz teksta stvara "zvuk poput ljudskog glasa i svega nekoliko sekundi uzorka govora". Kompanija je kreirala pet glasova uz pomoć profesionalnih glumaca, a njen Whisper sistem prepoznavanja govora pretvara riječi koje je korisnik izgovorio u tekst.

Zanimljiva je i funkcija koja se odnosi na fotografije. OpenAI navodi da korisnik može pokazati chatbotu fotografiju npr. svog roštilja te postaviti pitanje zašto neće da se upali, a moguće je dobiti prijedlog jela na osnovu namirnica fotografisanih u frižideru. Takođe, može se zatražiti riješenje matematičkog problema koji se fotografiše.

U međuvremenu je kompanija Microsoft istakla mogućnosti Copilot AI interfejsa da riješi matematički problem u Windowsu.

OpenAI koristi GPT-3-5 i GPT-4 da omogući prepoznavanje fotografija. 

Za korištenje ove opcije, potrebno je dodirnuti dugme za fotografiju, odnosno ikonicu "plus" na iOS-u i Androidu, a potom izabrati postojeću fotografiju na uređaju ili napraviti novu. Takođe, moguće je postavljati pitanja ChatGPT-u o više fotografija te koristiti alat za crtanje kako bi se fokus stavio na određeni dio fotografije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana