Bitkoin na korak do praga od 50.000 dolara

Srna
Bitkoin na korak do praga od 50.000 dolara

SINGAPUR - Bitkoin se primakao danas novom rekordnom pragu od 50.000 dolara, od kojeg ga djeli samo 60 dolara, nastavljajući nagli uspon iniciran stavom velikih investitora koji su počeli ozbiljno da shvataju digitalnu imovinu.

Prva i najpoznatija svjetska kriptovaluta dostigla je noćas 49.938 dolara, ojačavši ove godine za otprilike 70 posto, izvještava Rojters. 

Rast cijene bitkoina posebno se intenzivirao nakon što je proizvođač električnih automobila "Tesla" saopštio da je uložio 1,5 milijardi dolara u bitkoin i da će prihvatati plaćanja u ovoj digitalnoj valuti.

Rivalska kriptovaluta etereum se takođe drži blizu svog rekordnog nivoa od 1.879 dolara, koji je dostigla prošle nedjelje.

Pored "Tesle", bitkoin je proteklih mjeseci zabilježio do sada neviđenu tražnju brojnih velikih i malih investitora koji su najavili njegovo prihvatanje kao sredstva plaćanja. 

Najstariju svjetsku kriptovalutu je kreirao zagonetni Satoši Nakamoto, čiji stvarni identitet nije poznat. Trgovanje bitkoinom je zasnovano na blokčejn tehnologiji koja funkcioniše kao javna datoteka transakcija, a opticaju je od 2009. godine kada su njim trgovali uglavnom špekulanti, što je praksa koja počinje da se mjenja.

Kompanija za poslovni softver MikroStratedži se među prvima odvažila i počela da kupuje bitkoin, pri čemu je prvu od nekoliko kupovina u višemilionskim dolarskim iznosima realizovala u avgustu 2020, nakon čega su se i šefovi hedž fondova sa Vol Strita, poput milijardera Stenlija Drukenmilera, okrenuli ulaganjima u tu digitalnu imovinu.

Kompanija za onlajn plaćanja, PejPal, omogućila je kupcima da koriste bitkoin za kupovine kod trgovaca u njihovoj mreži, a kartičarske kuće Masterkard i Visa su takođe najavile da se spremaju na takav potez, koji predstavlja kako novu mogućnost, tako i rizik, navodi brotanska agencija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana