Bitka za Vukovar: 30 godina kasnije ponovo bjesni rat, ali u video-igri

GS
Foto: ilustracija

Hrvati osmislili video-igricu u kojoj pokušavaju da dočaraju sukobe iz devedesetih.

Trideset godina posle nacionalnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, čini se da je potreba za reanimacijom istorije u komšiluku dosegla vrhunac.

Naime, skup ambicioznih hrvatskih programera, koji nisu bili ni rođeni u vrijeme pomenutih sukoba su kreirali video igricu sa fokusom na ratne sukobe početkom devedesetih. Okosnica cijelog projekta je bitka za Vukovar, kako je i sama igrica dobila ime.

Sam projekat je u Hrvatskoj naišao na egzaltiranu podršku, a kreator je ponosno izjavio za njihovu nacionalnu televiziju da će u igrici likovi biti inspirisani stvarnim ljudima i događajima.

"Igrica kreće tako što je Luka Andrijanić oborio dva aviona JNA-a", kaže Darko Galić, predsjednik udruženja KRO Game Devs.

"U ratnoj video-igri verno će biti prikazane najvažnije akcije i bitke, ali i istorijske ličnosti iz '91. Cilj nam je da to bude edukativna igra bez puno pucačina, već više da opisuje pojedine akcije koje su bile u bitki za Vukovar. Najbitniji događaji i najbitniji ljudi koji su branili te položaje, znači od Borova naselja do Sajmišta, Mitnica, Lužac pa čak i selo Bogdanovci koji su bili predgrađe Vukovara", kaže Galić.

"U njenu izradu uključili su se gejmeri iz celog sveta, a u pomoć su im priskočili vukovarski branitelji koji su ih odveli na lokacije i prepričavali događaje" , izjavio je predsjednik udruženja.

Igra je tek u razvojnoj fazi, a u budućnosti bi trebalo da bude obogaćena bitkama za odbranu Dubrovnika, Gospića, Karlovca, kao i operacijama Bljesak i Oluja.

Koliko ovakvi projekti mogu da unaprijede, a koliko da unazade međunacionalne odnose, ostali smo uskraćeni za odgovor, jer  iz KRO Game Devs.još uvijek nisu odgovorili na pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana