Apple omogućio lakše otključavanje iPhone-a dok nosite zaštitnu masku

GS
Apple omogućio lakše otključavanje iPhone-a dok nosite zaštitnu masku

U svom posljednjem ažuriranju softvera za iOS, Apple je predstavio lakši način otključavanja iPhone-a dok nosite zaštinu masku za lice. Iako su u mnogim dijelovima svijeta ublažene mjere suzbijanja koronavirusa, nova Apple-ova mogućnost svakako će biti od koristi s obzirom da je nošenje maske u mnogim zemljama i dalje obavezno.

Ukoliko ste ranije koristili Face ID  ili sistem otključavanja uređaja uz prepoznavanje lica, morali biste prikazati cijelo lice. Ako biste pokušali otključati vaš uređaj dok nosite masku, nakon nekoliko sekundi čekanja biste morali upisati pristupni kod, odnosno koristiti alternativni način otključavanja.

Uređaj će sada odmah prepoznati kada nosite masku i pružiti vam mogućnost da unesete svoj pristupni kod, piše CNN.

Uz nova softverska ažuriranja, Apple uvodi i API koji podržava aplikacije državnih službi za javno zdravstvo koje obavještavaju korisnike ukoliko su došli u kontakt s osobom koja ima Covid-19. Ova mogućnost je dio partnerstva s Googleom koji namjerava pomoći vlastima da prate epidemiološku situaciju koronavirusa uz pomoć Bluetooth tehnologije.

Apple i Google kroz stvaranje koronavirusnog sistema namjeravaju postići svoj dugoročni cilj, ulazak dublje u zdravstvenu industriju. Iz ovih kompanije izvijestile su jučer kako su 22 američke države zatražile i dobile pristup API-ju, a očekuje se da će ih se dosta više okrenuti ovoj aplikaciji u narednim sedmicama.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana