Aplikacija prati i prepoznaje ljude u izolaciji, selfi za 20 minuta ili vas prijavljuje policiji

GS
Aplikacija prati i prepoznaje ljude u izolaciji, selfi za 20 minuta ili vas prijavljuje policiji

Poljska je lansirala aplikaciju koja će pomoći policiji da osigura da ljudi u izolaciji, koji su došli iz inostranstva, ne krše zabranu izlaska iz kuće, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vlada u Varšavi je pojačala mjere za suzbijanje širenja epidemije virusa Covid-19, koji je do 24. marta zarazio u Poljskoj 774 osobe i odnio devet ljudskih života.

Svaki građanin koji se vratio iz inostranstva mora da bude u kućnom karantinu dvije nedelje i dužan je da odgovori na pozive policije ili da preuzme aplikaciju, objavilo je poljsko ministarstvo na svojoj veb stranici.

Aplikacija “Kwarantanna domowa” (kućni karantin) koristi uslugu mobilne telefonije za lociranje i prepoznavanje lica, a korisnicima šalje nenajavljene zahteve za snimanje selfija, na koje oni moraju da odgovore u roku od 20 minuta ili ih aplikacija prijavljuje policiji.

Ministarstvo je korisnicima dalo dodatna uputstva kako bi obezbjedili da su njihovi telefoni napunjeni i da proveravaju svoje SMS-ove.

Poljaci koji krše naredbu o karantinu suočavaju se s novčanim kaznama do 30 000 poljskih zlota (6.540 evra). To je gotovo šest puta više od prosječne bruto plate u Poljskoj za četvrto tromesječje 2019. godine.

(B92)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana