Američki robot uništava 100.000 biljaka korova na sat

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Najnoviji robot kojeg je razvio američki start-up "Carbon Robotics", može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i u jednom danu da obradi šsest do sedam hektara usjeva.

On sa brzinom od osam kilometara na sat, sa 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava, objavio je Agroklub.

U skorije vrijeme zainteresovani neće moći da kupe ovaj robot, jer je njegov proizvođač " Carbon Robotics " rasprodao sve koji su bili na raspolaganju za ovu godinu.

Evropa, takođe, razvija robota koji je poput američkog, opremljen je skenerom koji razlikuje korov od usjeva i uništava ga laserom.

"Ovaj sistem sastoji se od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegov zrak usmjeren je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi", pojašnjava koordinator projekta Pablo Gonzalez de Santos.

Naglašava da se taj robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti usjeva, iako će u početku biti usmjeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na šargarepi i krompiru.

Procenjuje se da će ovaj model robota biti dovršen do 2023. godine kada će se naći i u prodaji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana