U Nevadi testiran najbrži voz na svijetu, ide brzinom od 1.000 kilometara na sat

Kliks
Foto: The Verge

Kompanija "Virgin Hyperloop" testirala je svoj superbrzi voz po istoimenom nazivu u američkoj pustinji u Nevadi, a sistem je isprobalo dvoje putnika.

Revolucionarni voz je još prije nekoliko godina najavio milijarder Elon Mask, a koncept podrazumijeva vagone u obliku kapsula koji lebde u vakuumskom tunelu, pokrenute supersnažnim električnim motorom.

S obzirom da je Mask zamislio da projekt bude u "open source" stilu, stavljajući ideju ispred zarade, mnogi su se uključili u projekt, a među njima i "Virdžin" Ričarda Brensona.

U planu je da se naprave tri linije u narednih pet godina, s planom da se linije prošire na sve kontinente. Mreža je inspirisana projektom svjetskog metroa koji je 2003. godine osmislio Mark Ovenden, piše The Verge.

Ideja je da podzemne linije idu ispod mora gdje će moći da razviju maksimalne brzine od 1.126 kilometara na sat, koliko se pretpostavlja da je moguće postići. Ukoliko bi se ostvario ovaj projekt, planeta bi bila globalno povezana linijama voza koji bi bio efikasniji i jeftiniji od avionskih linija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana