Srbija pravi borbeno vozilo bez premca u svijetu

Tanjug
Srbija pravi borbeno vozilo bez premca u svijetu

Beograd - Kompanija namenske industriije “Srboauto” iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju višenamjenskog borbenog vozila “kurjak”.

To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svetu, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da će “kurjak” imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.

“Sveukupno, performanse 'kurjaka' za trećinu su bolje od svih konkurenata u svijetu”, kažu u “Srboautu”, navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom “ADG mobiliti” iz Južne Afrike.

Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci.

Direktor “Srboauta” Predrag Tomić kaže za list da će “kurjak” objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

“'Kurjak' je 'haj-tek' projekat u punom smislu riječi i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svijetu razvoja borbenih vozila”, kaže Tomić.

On je istakao da je ovo “velika šansa za državu da zaokruži proces razvoja i proizvodnje ovog vozila, koje će ne samo imati prolaz u svijetu, već će pojačati i moć naše vojske”.

“Novosti” dodaju da je “kurjak” zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana