Spektakl na nebu - večeras kiša meteora

G.S.
Spektakl na nebu - večeras kiša meteora

I u noći pred nama, kao i svake godine sredinom avgusta na nebu se može vidjeti kiša meteora.

U pitanju je kiša Perseida, odnosno meteorskih rojeva, koji dolaze iz pravca sazviježđa Persej, po kojem su dobili ime.

Jovan Aleksić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" kaže za RTS da su meteori prirodna pojava koja se lako vidi golim okom.

Opservatorije služe da se gledaju nebeska tijela slabog sjaja, koja ne mogu da se vide golim okom ili kada želimo da ih vidimo uvećane.

Narodski nazvane "zvijezde padalice", meteori prelijeću preko neba i da bi se vidjeli ne treba ići u opservatoriju.

"Ono što moramo, jeste da se izmjestimo van gradske urbane sredine. U velikim gradovima, poput Beograda, vlada veliko svjetlosno i atmosfersko zagađenje i zbog toga je teže vidjeti meteore. U predjelima sa manjim zagađenjem ljudi će mnogo bolje vidjeti ovu pojavu", kazao je Aleksić.

On je objasnio da d ovakvih "kiša" dolazi, jer se oko Sunca kreće veliki broj malih tijela - kometa, asteroida - koja se vremenom raspadaju. To su matična tijela, a u slučaju Perseida to je matična kometa, koja se još nije sasvim raspala.

"Parčići koji otpadnu kreću se slobodno oko Sunca. Tokom godine, kako Zemlja takođe kruži oko Sunca, ona prolazi kroz takozvani 'meteorski potok', u kojem se nalaze ostaci matičnih tijela, koji u vidu meteorskih kiša ulaze u atmosferu i sagorijevaju", objasnio je Aleksić.

Pojedine kiše meteora se dešavaju u određeno doba godine, jer tada Zemlja prolazi kroz "meteorski potok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana