SpaceX će pokušati "uhvatiti" raketu Super Heavy pomoću rampe za lansiranje

Kliks
Foto: Ilustracija

Kompanija SpaceX se ne namjerava osloniti na "noge" kako bi spustila svoju raketu Super Heavy nego će pokušati iskoristiti rampu za lansiranje.

Prema riječima osnivača i direktora kompanije SpaceX Elona Maska, plan je da se raketa pokuša uhvatiti pomoću rampe za lansiranje, odnosno da se zakači "rukom" rampe prije nego dotakne tlo. Za kontrolu spuštanja bi se koristila i "peraja".

Ovj proces zahtrijeva izuzetno precizno pozicioniranje, ali ima još mnogo vremena jer se testiranja Super Heavy rakete očekuju tek za nekoliko mjeseci i to u najboljem slučaju. Ukoliko metoda bude uspješna, SpaceX neće morati dodavati "noge" na svoju raketu. Precizni sistem manevrisanja bi mogao omogućiti SpaceX-u da uštedi na vremenu te da ponovo lansira raketu bez potrebe da je pomijera s pozicije slijetanja.

SpaceX želi još efikasniji raketni sistem u odnosu na rakete Falcon, jer bi se u tom sluačaju Starship lansirao češće za različite misije uključujući putovanja na Mjesec i Mars. Raketa kojoj nije potrebno ništa osim novog goriva bi bila ogroman korak naprijed ka tom cilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana