Rusi predstavili jedinstveni motor za brodove: Kažu - najefikasnija konstrukcija na svijetu

G.S.
Rusi predstavili jedinstveni motor za brodove: Kažu - najefikasnija konstrukcija na svijetu

Moskva - Rusija je predstavila jedinstveni dizel-motor u obliku sedmokrake zvijezde koji je proizvela fabrika “Zvezda”.

Prema riječima direktora za razvoj fabrike Aleksandra Zinovjeva, sedmokraka konstrukcija je najefikasnija na svijetu, odnos snage motora i njegove mase veći su nego kod bilo kog drugog najnaprednijeg stranog dizel-motora.

“Prema odnosu snage i mase, ovo je najefikasnija konstrukcija za klipni motor. Mislim da će teško biti moguće izvući više iz klipnog motora”, rekao je on.

Istovremeno, zaposleni u fabrici pokazali su postupak provjere ovog motora. Započinjući rotaciju na jednoj strani motora, radnik aktivira svih 56 klipova, omogućavajući tako da provjeri njegov rad. Zinovjev je objasnio zašto se sprovodi ovo testiranje, prenosi Sputnjik.

“Neophodno je provjeriti curenje ulja u svim položajima radilice i provjeriti da li je ono dospijelo u svaku podmazanu tačku”, objasnio je on.

Dizel-motor sa sedmokrakom konstrukcijom prvi je proizveo sovjetski konstruktor Aleksandar Jakovljev za avijaciju, ali je sada prilagođen za rad u moru.

Kako ističe televizija “Zvezda”, ovaj motor razvija osam hiljada konjskih snaga, sastoji se od sedam krakova od kojih svaki ima po osam cilindara. On je svjetski rekorder među potrošačima dizel-goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana