Prva privatna misija na MSS će koštati 55 miliona dolara po osobi

Kliks
Prva privatna misija na MSS će koštati 55 miliona dolara po osobi

Kompanija Axiom Space iz Hjustona je najavila prvu komercijalnu misiju u svemir, u kojoj će četiri civila otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Misijom nazvanom Ax-1 će upravljati kompaija Axiom Space, a u njoj će kao komandant učestvovati bivši astronaut američke svemirske agencije NASA Mihael Lopez-Alegria, koji je ujedno i potpredsjednik pomenute kompanije. Funkciju pilota obavljaće američki biznismen Leri Konor.

Putovanje na MSS će koštati 55 miliona dolara po osobi, a lansiranje kapsule Crew Dragon, koju je proizvela kompanija SpaceX, neće biti obavljeno prije januara 2022. godine.

Kanadski investitor i filantrop Mark Peti te njegov izraelski kolega Ejtan Stib će biti specijalisti misije.

Četiri civila će vrijeme u svemiru provoditi u američkom dijelu MSS-a gdje će se zadržati osam dana i provesti istraživanje finansirano privatnim sredstvima.

Lopez-Alegria je posljednji put bio na MSS-u 2007. godine, a tokom svoje dvadesetogodišnje misije je obavio četiri svemirske misije. Ako sve prođe prema planu, postat će prva osoba koja je bila komandant civilne i privatne svemirske misije. Konor će postati prvi pilot privatne svemirske misije u svemir.

Bivša NASA-ina astronautkinja Pegi Vitson biće rezervni komandant misije.

Kompanija Axiom Space je osnovana 2016. godine te namjerava nuditi privatne i nacionalne letove u svemir dva puta godišnje, a taj broj bi se mogao povećati.

Američki Kongres želi "penzionisati" MSS do kraja 2030. godine, a NASA je zadužila pojedine kompanije da naprave "privatni hotel" za svemirsku stanicu koji bi se mogao spojiti sa strukturom najranije 2024. godine.

Kompanija Axiom Space je među onima koji razvijaju "svemirski hotel", a njegovi segmenti će se odvojiti kada MSS završi svoju službu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana