Poznate ličnosti vinule cijene meteorita u orbitu

Srna
Poznate ličnosti vinule cijene meteorita u orbitu

London - Ilon Mask, Stiven Spilberg i Nikolas Kejdž su među onima koji sakupljaju „kamenje” koje košta milione, piše Gardijan.

To kamenje zaista nije sa ovog svijeta, a takve su mu uglavnom i cijene.

Za one koji na Zemlji imaju sve što požele, dođe doba kada hoće i nešto izvan nje. Meteoriti privlače interesovanje poznatih kolekcionara koji su cijenu „svemirksog kamenja”, nakon što je letjelo kroz svemir stotinama ili čak hiljadama godina prije nego što će pasti na ovu planetu, udesetostručili u protekloj deceniji, piše Gardijan.

Naredne nedjelje će se na aukciji u Kristiju „pod čekićem” više od 70 meteorita tokom prodajne aukcije od koje se očekuje da donese milione funti.

Aukcija Deep Impact uključuje i meteorite koji sadrže dragulje kao i druge koji su tokom ulaska u atmosferu brzinom od 160.000 milja na čas porpimili izgled umjetničkih djela.

Očekuje će se da će dio meteorita za koji je naučno dokazano da je pao sa Mjeseca prodati za između 180 i 250 hiljada funti. Hemoijski sastav nekih drugih se poredi sa onim što se zna o atmosferi na Marsu čime se pomoću nalaza Nase tvrdi da potiču sa te planete.

Posljednjih godina, neki veliki meteoriti prodati su za milione.

Džejms Hislop, Kristijev radnik zadužen da nadgleda onlajn aukciju, kaže da su meteoriti doživjeli skok popularnosti jer su ljudima interesantni i izuzetno rijetki. Tako je težina svih poznatih meteorita manja od svjetske godišnje proizvodnje zlata, pa se neki prodaju desetostruko skuplje od vrijednosti svoje težine u zlatu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana