Počela proizvodnja nove serije vozila "Lazar tri" VIDEO

Tanjug
Počela proizvodnja nove serije vozila "Lazar tri" VIDEO

BEOGRAD - Opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima Lazar 3, koji je proizvod domaće odbrambene industrije, predstavlja veliki iskorak u zaštiti pješadijskih jedinica i značajan doprinos procesu unaprijeđenja operativnih sposobnosti vojske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

"Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš Lazar 3 uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je izrada novih serija ovog vozila za vojsku. Namenjeno je jedinicama pešadije i specijalnim jedinicama, konstruisano je u skladu sa najsavremenijim trendovima u razvoju oklopnih vozila točkaša", navodi se u saopštenju i dodaje kako se Lazar 3 odlikuje se visokom mobilnošću i zaštitom snaga.

Lazar 3 može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom od 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućava dejstva po ciljevima na zemlji i helikopterima i bespilotnim letjelicama.

Pogon 8x8 i savremeni sistem nezavisnog vješanja svih točkova ovom oklopnom borbenom vozilu omogućavaju visoku prohodnost i nosivost.

Lazar 3 ima i visoko sofisticiranu, modularnu balističku i protivminsku zaštitu, a tijelo vozila izđeno je od pancirnog čelika i obezbjeđuje mogućnost ugradnje spall liner -a, za zaštitu od krhotina.

Kada je vozilo naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom broj članova posade je 12, a u slučaju ugradnje kupole broj se smanjuje za jednog vojnika.

Sistem za kondicioniranje vazduha obezbjeđuje funkcionisanje vozila i posade u ekstremnim klimatskim okruženjima, a puškarnice su zaštićene balističkim staklom.

Lazar 3 može da razvije maksimalnu brzinu do 110 kilometara na sat, izuzetnih je manevarskih sposobnosti koje mu omogućavaju da ostvari podužni nagib 60 procenata, bočni nagib od 30 posto, savlada vertikalne prepreke od 55 centimetara, rov od dva metra i vodene prepreke od 1,6 metara.

" Zahvaljujući moderanom pristupu oklopne zaštite, pokretljivosti i vatrenoj moći, oklopno borbeno vozilo Lazar 3 može se koristiti za realizaciju brojnih zadataka", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana