Pismo Ajnštajna sa formulom E=mc2 prodato za 1,2 milion dolara

Tanjug
Pismo Ajnštajna sa formulom E=mc2 prodato za 1,2 milion dolara

BOSTON - Pismo Alberta Ajnštajna napisano rukom u kojem se nalazi i njegova čuvena formula E=mc2, prodata je na aukciji za više od 1,2 miliona dolara, što je tri puta više od očekivanog iznosa, saopštila je aukcijska kuća RR Auction iz Bostona.

Arhivisti iz Programa Ajnštajnovi papiri Instituta za tehnologiju u Kaliforniji i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu tvrde da na svijetu postoje još samo tri poznata primerka gdje je Ajnštajn čuvenu jednačinu napisao svojom rukom.

Iz kuće RR Auction  navode da je ovaj posljednji primjerak jedini koji se nalazi u privatnoj kolekciji i da se za njega tek nedavno saznalo, prenosi Gardijan.

Aukcijska kuća je očekivala da će pismo biti prodato za oko 400.000 dolara.

“To je važno pismo i sa holografskog stanovišta i sa stanovišta fizike”, rekao je potpredsjednik aukcijske kuće Bobi Livingston, koji je formulu o odnosu energije i mase nazvao najpoznatijom na svijetu.

Jednačina kojom se određuje da je energija jednaka masi pomnoženoj kvadratom brzine svijetlosti u vakuumu promjenila je fiziku dokazujući da vrijeme nije apsolutno i da su masa i energija ekvivalentne.

Pismo, koje je na jednoj strani napisano na njemačkoj jeziku, upućeno je poljsko-američkom fizičaru Ludviku Silberstinu, a datirano je na 26. oktobar 1946.

Silberstin je bio poznati kritičar pojedinih Ajnštajnovih teorija.

Jedna od rečenica u pismu napisanom na memorandumu Univerziteta Prinston glasi: “Na vaše pitanje može se odgovoriti formulom E=mc2 bez ikakvog predznanja”.

Pismo je bilo dio Silberstinove lične arhive, koju su prodali njegovi nasljednici.

Kupac je označen samo kao anonimni kolekcionar dokumenata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana