Paraplegičari ponovo hodaju, plivaju i voze bicikl zahvaljujući revolucionarnom implantatu

telegraf
Foto: printskrin

Trojica paraplegičara ponovo mogu da hodaju, plivaju, pa čak i voze bicikle po prvi nakon nakon nekoliko godina - sve to zahvaljujući revolucionarnom implantatu u kičmenoj moždini.

Jedan od njih je prva osoba na svijetu koja je mogla slobodno da hoda uprkos potpunom presječenju kičmene moždine, dok je drugi paralizovani pacijent uspio da postane otac uz pomoć ove tehnologije.

Uređaj, koji funkcioniše tako što stimuliše region kičmene moždine koji aktivira mišiće trupa i nogu, bio je toliko efikasan da su svi pacijenti mogli da stoje i hodaju samo jedan dan nakon što je aktiviran, rekli su istraživači.

Kontroliše ga softver veštačke inteligencije (AI) koji reaktivira neurone preko pejsmejkera ​​umetnutog u abdomen osobe.
Prvih nekoliko koraka bilo je nevjerovatno - ostvaranje sna”, rekao je Rokati.

Kako funkcioniše?

Meke elektrode se postavljaju ispod pršljenova pacijenta, direktno na kičmenu moždinu. Oni se kontrolišu pomoću AI softvera koji reaktivira neurone preko pejsmejkera ​​umetnutog u abdomen osobe. Uređaj se aktivira sa dva mala daljinska upravljača, koji se postavljaju na šetač pacijenta i bežično povezuju sa tabletom, koji zauzvrat prosljeđuje signale pejsmejkeru. Kada se pritisnu dugmad, to omogućava pacijentu da hoda.

Istraživači ističu da njihov uređaj nije lijek za povredu kičme i da je tehnologija još uvijek previše komplikovana da bi se koristila u svakodnevnom životu.
Ali bez obzira na to, dosadašnji razvoj je zaista nevjerovatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana