Ovo su najmanji funkcionalni telefoni – posebno su popularni u zatvorima

b92
Foto: printskrin

bU vremenima kada smo opsednuti veličinom ili rezolucijom ekrana telefona, količinom memorije i skladišta ili brojem kamera koje mogu da se smeste na uređaj, tržište nudi i druge ekstreme - najmanje telefone koji su dostupni.

Među takvim telefonima je i Zanko Tini T1 - verovatno najmanji funkcionalni telefon koji se može pronaći na tržištu.

Zanko Tini T1 je dugačak svega 46,7 milimetara i težak je 13 grama. I pored tako malih dimenzija, telefon se može pohvaliti dobrom funkcionalnošću.
 Tu je mogućnost obavljanja poziva, slanja tekstualnih i SMS poruka. Može da uskladišti ukupno 300 telefonskih brojeva i do 50 SMS poruka.

Telefon ima veličinu OLED ekrana od 12,5 milimetara, podržava Nano SIM kartice, koristi Mikro USB interfejs i napaja ga 200mAh baterija koja traje do tri dana. Tu je i Blutut konekcija za slušanje muzike, a moguće je Zanko Tini T1 sinhronizovati sa smartfonom.Još jedan model, koji spada u kategoriju najmanjih funkcionalnih telefona, jeste L8Star BM70.

Telefon je dugačak 61,8 milimatera i ima širinu od 23,6 mm. Može se naći i na našem tržištu, u oglasima gdje se prodaje po cijeni od oko 2500 dinara.

Takođe je potpuno funkcionalan - nudi opcije pozivanja, slanja SMS poruka, ima Dual-SIM podršku, baterija mu traje dva dana i ima mogućnost izmene glasa (koju nudi i Zanco Tiny T1).

Uprkos tome što proizvođači ovih telefona sugerišu da je njihova namjena da se koriste u hitnim slučajevima, vremenom su pronašli potpuno drugačiju svrhu.

Zanimljivo je da su ovakvi mali telefoni posebno popularni kod zatvorenika. Mobilni telefoni su tražena roba svuda, pa i u zatvorima, gdje se krijumčare na različite načine.

Kada su se ovako mali telefoni pojavili na tržištu, postojale su inicijative da se njihova distribucija zabrani.

Proizvođači su optuživani da ovakve uređaje prave s namjerom da se krijumčare u zatvorima, gdje mogu da izbjegnu mjere detekcije zbog svoje veličine i mogućnosti prenošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana