Okeani topliji nego u prošlom međuledenom dobu

G.S.
Okeani topliji nego u prošlom međuledenom dobu

Okeani su danas topliji više nego što su bili u periodu prethodnog međuledenog doba, prije 125.000 godina, a i dalje se zagrijavaju, navode američki i kineski naučnici u svom istraživanju objavljenom u časopisu "Nature".

Ranije procjene visine temperatura mora unazad hiljadama godina tradicionalno su se oslanjale na analizu očuvanih stijena, nakon čijeg ispitivanja je zaključivano da su okeani temperaturni vrhunac dostigli prije oko 6.000 godina, nakon čega je nastalo postepeno hlađenje.

To je u neskladu s globalnim podacima o temperaturama vazduha koji ukazuju na trend zagrijavanja koji je ubrzavan početkom industrijskog perioda.

Američki i kineski naučnici preispitali su modele morskih temperatura i utvrdili da su uglavnom predstavljali sezonske temperaturne varijacije, a ne godišnje prosjeke.

Uzimajući u obzir te sezonske presjeke, utvrdili su da su temperature mora zapravo porasle manje-više u skladu s kretanjem globalnih temperatura vazduha u proteklih 12.000 godina.

Jedna od naučnica koja je radila u istraživačkom timu, Samanta Bova s Univerziteta "Rutgers", kaže da rezultati dodatno naglašavaju kako nakupljanje gasova staklene bašte pridonosi porastu nivoa mora kao i temperatura vazduha tokom geološkog razdoblja holocena.

- Uočljivi raskorak između pada globalnih temperatura, kao što je navedeno u istraživanju, i porasta atmosferskih gasova tokom kasnog holocena naveo je skeptike na sumnje u pogledu uloge tih gasova u klimatskim promjenama tokom holocena te moguće i u budućnosti - kazala je Bova.

Ona kaže da njihovi proračuni pokazuju da su prosječne godišnje temperature mora rasle konstantno prije 12.000 pa sve do prije 6.500 godina zbog povlačenja ledenih ploča. Prije oko 6.000 godina temperature počinju da prate rastuće temperature vazduha i povećanje nivoa stakleničkih gasova u atmosferi.

Zatopljavanje mora izazov je za morske vrste kao što se vidi po nedavnim istraživanjima po kojima se bića teško prilagođavaju višim temperaturama. Ono takođe može da osnaži tropske oluje, poplave i razaranja koja prate te pojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana