Obavljen prvi let nove kineske rakete "Dugi marš 8"

Srna
Foto: Rojters

PEKING- Nova kineska raketa nosač "Dugi marš 8" obavila je danas prvi let prema dugoročnom planu razvoja raketa koje mogu da se koriste ponovo da bi se smanjili troškovi i ubrzala lansiranja za komercijalne klijente.

Raketa je lansirana sa južnog kineskog ostrva Hajnan sa pet satelita u 12.37 časova po lokalnom vremenu, prenijeli su državni mediji.

Kina planira da u narednim godinama razvije rakete "Dugi marš 8" koje mogu da se ponovo koriste, slično raketi "Falkon" koju proizvodi američka privatna kompanija "Spejs eks".

Kineski mediji nisu precizirali da li će primjerak koji je danas lansiran moći da se ponovo upotrijebi. Očekuje se da će raketa u budućnosti moći da polijeće i slijeće vertikalno, što znači da će moći da se upotrebljava više od jednog puta.

Kina će razviti takvu raketu oko 2025. godine, saopštila je u novembru kineska Korporacija za aerosvemirsku nauku i tehnologiju.

Ranije ovog mjeseca, Kina je donijela na Zemlju prve uzorke stijena sa Mjeseca poslije 40 godina, a lansirala je i svoju prvu samostalnu misiju na Mars.

Oko 2022. godine, Kina planira da završi gradnju nastanjive orbitalne stanice sastavljene od više modula.

Cilj Kine je da do 2045. godine uspostavi program sa hiljadama letova godišnje, kojima će u svemir podizati desetine tona tereta i putnike.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana