Noćna mora ukrajinskih trupa postaje još veća

B92
Foto: Twitter

Ruska vojska je javno objavila slike svog najnovijeg drona kamikaze.

 

Zvanični televizijski kanal Ministarstva odbrane Rusije "TV Zvezda" prikazao je zanimljive snimke sa izložbe u Centru za kontrolu nacionalne odbrane, na kojoj se nalazi i novi dron, poznat kao Lanset-3M ili "Proizvod 52".

Lanset-3M je nova generacija lutajuće municije koja je postala noćna mora za ukrajinske trupe. Razvila ga je ruska kompanija ZALA Aero Grup. Kamikaza dron luta lebdi operativne arene, locira i prati neprijatelja, "istražuje" moguće mete kako bi pomogao da se izaberu one visoke vrijednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udar.

Operateri mogu čak da obustave napad u poslednjoj sekundi nakon naoružavanja drona. Takva vrsta kontrole omogućava vojnicima da ponovo ciljaju u slučaju da se neprijatelj skloni iz vidokruga. Kako prenose ruski mediji, novi dron je težak oko 15 kilograma i krstari brzinom od oko 120 km/h. Tvrdi se da je maksimalni domet 40 km, a ciljevi se obično lociraju izviđačkim dronom prije nego što se Lanset lansira. Nova verzija ima niz vizuelnih promjena u poređenju sa osnovnom verzijom, uključujući jedno veliko krilo u obliku slova X i mali rep u obliku slova X. Štaviše, Lancet-3M je postao sličan avionskoj municiji Hero-120 izraelske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana