Nevjerovatan korak za čovječanstvo: Pronađen način da se na Marsu stvori kiseonik?

Tanjug
Foto: Getty Images/NASA

U visokorizičnoj misiji, kojoj će biti potrebno oko pet godina da se završi, NASA želi da spusti tim astronauta na Mars poslije 2030. godine tako što će oni napraviti kiseonik na Crvenoj planeti.

Da bi održali misiju funkcionalnom, neće biti dovoljne zalihe kiseonika koje će ponijeti sa Zemlje, ali NASA planira da riješi problem korišćenjem MOKSI sistema, eksperimentalnog projekta za pravljenje kiseonika na planeti Mars.

Ovaj sistem je u probnoj fazi na vozilu koje je sletjelo na Mars u julu.

Rover sadrži uređaj koji pretvara ugljen-dioksid, koji sačinjava 96 odsto atmosfere na Crvenoj planti, u kiseonik, prenosi CNN.

U Marsovoj atmosferi ima svega 0,13 odsto kiseonika, u poređenju sa 21 odsto, koliko ima u Zemljinoj atmosferi.

Moksi je aparat koji pravi kiseonik poput drveća - uvlači vazduh sa Marsa i elektrohemijskim procesom odvaja dva atoma kiseonika od svakog molekula ugljen-dioksida.

Naučnici sa vašingtonskog univerziteta Sent Luis su rekli da su možda našli drugu tehniku koja bi mogla da bude dopuna ovom sistemu.

Postoji mogućnost i da se smrznuta jezera na Marsu iskoriste za pravljenje kiseonika, jer se vjeruje da tamo ima slanog rastvora.

"Prisustvo slanog rastvora je slučajno, jer smanjuje tačku zaleđivanja vode. Ideja je da se uzme slana voda i elektrolizuje. Našim procesom bi se uzela voda i dijelila na vodonik i kiseonik", rekao je Vidžaj Ramani, tvorac ideje sa vašingtonskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana