Naučnici otkrili planete lutalice koje besciljno jure kroz svemir

Sajns Alert
Foto: ilustracija

​Međuzvjezdani prostor prepun je planeta lutalica koji su izgubile svoju matičnu zvijezdu, pa sada besciljno jure kroz svemir.

Iako ih inače nije tako lako uočiti, naučnici su nakon analize desetina hiljada snimaka Evropske južne opservatorije (ESO) uspjeli u našoj galaksiji da pronađu čak 170 potencijalno izgubljenih svijetova.

Ako se za veći dio njih potvrdi da se radi o planetima lutalicama, to bi značilo da je naš Mliječni put pun takvih odbjeglih egzoplaneta.

"Moglo bi da bude i nekoliko milijardi takvih divovskih planeta koje besciljno jure Mliječnim putem", rekao je astronom Erve Buj iz Laboratorije za astrofiziku u Bordou u Francuskoj.

Planete lutalice se rađaju u vrtlozima gasa i prašine koji su tipični za stvaranje solarnog sistema, no neki od tih oblaka na kraju budu premali pa ne uspije da dođe do nastanka nečega što bi ličilo naš Sunčev sistem.

Nije za sada poznato koliko je tih planeta izgubilo svoju zvijezdu, a koliko je njih izbačeno iz svog gnijezda, odnosno iz svog solarnog sistema

Teško se uočavaju

Ne uočavaju se lako jer ne sjaje jačinom zvijezde, a s obzirom na to da samo besciljno jure svemirom, nemaju ni izračunljive orbite. Većinu njih primijetimo posredno, kao rupice u prostor-vremenu jer njihova masivna tijela nakratko iskrivljuju pozadinu svjetlosti neke zvijezde.

Astronomi su uspjeli da pronađu ovako velik broj planeta lutalica vodeći se činjenicom da novonastala tijela nastavljaju da zrače toplotom još mnogo miliona godina. Nakon što su analizirali naznake slabe radijacije sa snimaka ESO-ovih snažnih teleskopa, uspjeli su da sakupe ogroman broj kandidata.

Pitanje je hoće li se pokazati da su svi ti kandidati zaista planeti lutalice. Od 170 njih, moguće je da će samo 70 ići u tu kategoriju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana