Mogu li Epl naočare da poprave vid?

b92
Foto: epl

U najavi, nove Apple naočare mogu da poprave vid. Epl za sada nije zvanično potvrdio ovu informaciju. Ideja o korekciji vida se zasniva na patentu pod kojim su Epl Gles zavedene. Naziv patenta Epl Gles ukazuje da je riječ o podesivom sistemu sočiva.

Prema nekim informacijama Epl Gles imaju samostalnu funkciju da prepoznaju potrebe korisnika kada je u pitanju njihov vid. Korisnik ne mora da ide od očnog ljekara već može da se koristi automatskim podešavanjem položaja sočiva tako da njegov vid bude najbolji moguć. Svako može da se koristi ovom funkcijom na jednostavan način.

Svaka Epl Gles sadrži jedno ili više podesivih sočiva od kojih je svako konfigurisano da se poravna sa očima korisnika. Neka od sočiva imaju u sebi tečne kristale koji imaju u ovom slučaju značajnu funkciju u pružanju boljih uslova za vid. Tečni kristali su pod kontrolom funkcija ovih naočara tako da pružaju jasniju sliku korisniku.

Kako bi ovaj sistem bio moguć jasno je da će Epl Gles imati kontrolno kolo i senzore koji prate pogled korisnika. Sa pomjeranjem pogleda korisnika očekuje se da će se sistem sočiva podešavati prema potrebi (kratkovidost, dalekovidost, itd). Ovaj patent sa jedne strane zvuči odlično za sve one koji imaju probleme sa vidom. Sa druge strane zvuči prilično jezivo za sve očne ljekare.

Prema patentu koji Epl prijavio očni ljekari više nisu potrebni kada je u pitanju određivanje dioptrije. Ugroženi su i optičari jer se sočiva Epl Gles samostalno podešavaju prema potrebi korisnika. Zvuči zaista fantastično sa jedne strane i prilično nerealno sa druge strane. Zato je važno naglasiti da je Epl do sada predao brojne patente koji se nikada nisu pojavili na tržištu.

Iako se šuška da će se Epl Gles pojaviti, još uvijek se ne smije tvrditi da će se to i dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana