Microsoft patentirao čet sa pokojnicima

Tanjug
Foto: Arhiva

Microsoft je patentirao revolucionarnu tehnologiju putem koje će ljudi moći da komuniciraju sa virtuelnim osobama, pa čak i sa preminulim dragim osobama.

Iako to što je neka kompanija patentirala određenu tehnologiju ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svjetlo dana, patent koji je Microsoft registrovao u SAD mogao bi mnogima donijeti utehu i olakšati period tugovanja, piše Dnevnik.hr.

Naime, Microsoft je patentirao sistem za razmenu poruka kojim upravlja vještačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, na primer preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podsjeća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete "porazgovarati" s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

U Microsoftu su zamislili da taj servis funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, potreban mu je pristup velikoj količini privatnih i osjetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi vještačka inteligencija prepoznala i naučila da imitira stil kojim je osoba pisala, riječi koje je koristila i način na koji se izražavala.

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje, prenosi Dnevnik.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, vještačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje "virtualne" osobe, navodi se u tekstu.

Ipak, kako dodaje Dnevnik, postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula željela da se njen ''digitalni život'' koristi i poslije njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja, a možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi da želimo da naši najbliži komuniciraju sa nama poslije naše smrti, piše Dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana