Medicinska sestra Grejs - humanoidni robot koji pomaže ljekarima i pacijentima

GS
Foto: klix.ba

HONG KONG - Kompanija Hanson 2016. godine zadivila je svijet robotom Sofija. Sada je je ta kompanija predstavila svoj najnoviji izum: Grejs, humanoidnog robota od kojeg očekuje da će uvesti revoluciju u zdravstvo.

Dizajnirana kao pomoćnik ljekarima, Grejs je opremljena senzorima, uključujući termalnu kameru za detekciju temperature i pulsa pacijenta, koji pomažu ljekarima u dijagnosticiranju bolesti i pružanju tretmana.

Ovaj android je pomoćnik i za pacijente; specijalizovana je za brigu o starijim osobama. Grejs govori tri jezika - engleski, mandarinski i kantonski i može se družiti i voditi terapiju govorom, prenosi Kliks.

Roboti poput Grejs namijenjeni su kao podrška medicinskim stručnjacima, a ne kao zamjena, kaže osnivač i izvršni direktor Hanson Robotiksa Dejvid Hanson.

"Korištenje umjetne inteligencije i robotike u ovom kontekstu može pomoći pri prikupljanju važnih podataka radi pri procjeni dobrobiti pacijenata", dodaje Hanson.

Razvijena posebno za medicinski sektor, lansiranje Grejs dolazi usred pandemije koronavirusa, kada je povećana potražnja za rješenjima za telezdravlje i beskontaktnu njegu.

Prema Međunarodnoj federaciji robotike (IFR), globalna prodaja medicinskih robota već je bila u porastu prije pandemije, za 28 posto između 2018. i 2019. - a IFR predviđa da bi se vrijednost sektora mogla skoro udvostručiti u sljedeće tri godine.

Hanson Robotiks kaže da će početi masovno proizvoditi robote, uključujući Sofiju i Grejs, krajem 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana