Leteći čovjek je upravo dobio dugu cijev iznad glave VIDEO

Agencije
Leteći čovjek je upravo dobio dugu cijev iznad glave VIDEO

Britanski inovator Ričard Brauning, čija je kompanija gravity.co 2017. godine lansirala džet pek inspirisan Ajron Menom, obratio se za pomoć “uradi sam” YozTube zvijezdi Džejmsu Bratonu sa željom da njegovu “letjelicu” opremi automatskim oružjem kojim se upravlja pokretima glave.

Braton, i sam veliki fan Ajron Mena, odmah se bacio na posao i razvio sistem koji omogućava upravljanje automatskom puškom pričvršćenom na rame, bez upotrebe ruku.

Iz bezbjednosnih razloga, za izradu prototipa nije korišćeno prava puška, već njena eirsoft kopija, koja ispaljuje plastične kuglice. Bez obzira na to, konstruktorima je bilo važno da dokažu da bi Gravity-jev džet pek mogao da se koristi i u vojne svrhe.

Brauning, koji je sa svojim Ajron Men džet pekom 2017. godine oborio Ginisov rekord u brzini leta mlaznim odijelom, letivši brzinom od 51,53 kilometara na čas, cio pogonski sistem je smjestio na ruke korisnika.

Iako je time olakšao upravljanje, ruke zbog toga ne mogu da se koriste za druge operacije, kao npr. snimanje i pucanje, a pošto svoj džet pek namjerava da prodaje vojsci i policiji, želio je da pokazaže da on, i pored toga, može da bude naoružan.

Zato je Braton u kacigu ugradio senzor koji detektuje u kom smjeru pilot gleda i, potom, prenosi komande mehaničkom sistemu za upravljanje oružjem.

Pitanje je samo da li bi vojnici budućnosti baš voljeli na ramenu da nose automatsku pušku koja će im ispaljivati rafale iza uva, ali njih ionako niko neće ništa pitati ako/kada Brauning sklopi ugovor sa nekom vojskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana