Kosmički toalet od titanijuma vrijedan 23 miliona dolara

Srna
Kosmički toalet od titanijuma vrijedan 23 miliona dolara

PASADENA - Nasa će poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ toalet vrijedan 23 miliona dolara, posebno dizajniran za astronaute. Nasin "svemirski toalet" napravljen od titanijuma, težak je gotovo 50 kilograma i visok 70 centimetara, odnosno dvostruko je manji od ruskih koji se trenutno nalaze na MSS-u.

Toalet je dizajniran tako da se može ugraditi i u letjelice "orion", kojima bi astronauti trebali stići na Mjesec u skoroj budućnosti, a potom, možda, i na Mars.

"Čišćenje nereda je velika stvar. Ne želimo da išta promaši ili pobjegne", rekla je za Asošijejted pres Melisa Mekinli iz svemirskog centra "Džonston".

Dok su ranije verzije toaleta bile više orijentisane prema muškarcima, novi Nasin model je nadograđen, pa je sjedište nakošeno i povišeno kako bi bolje odgovaralo i ženama astronautima.

"Ponekad jednostavne stvari postanu vrlo teške", komentar je astronauta Majka Hopkinsa na dosadašnje toalete koji se koriste u svemiru.

Astronaut Šenon Voker kaže da je "zapamtila proceduru obavljanja fizioloških potreba u svemiru jer je ključno da se to uradi kako treba u uslovima bestežinskog stanja".

Kako prenosi britanski "Idipendent", astronauti na MSS-u trenutno koriste vakuumski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana