Kako gledati nebeski spektakl: Kiša meteora stiže večeras

Sputnik
Foto: Sputnik

Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvježđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje vidjeti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše svjetla i zagađenja.

Od 9. do 13. avgusta, moći ćemo tokom noći da vidimo svjetlosne tragove na nebu – meteorske kiše. Samo podsjećaju na kišu jer iznad nas proleti i do 80 meteora na sat. Ali da bi se u potpunosti uživalo u ovoj neobičnoj pojavi, važno je odakle ćemo je gledati.

Astronomi ovu nebesku kišu pažljivo prate pa promjene unose u tabelu koja se svakodnevno ažurira.

Kako nastaju meteorske kiše
Komete koje prolaze kroz Sunčev sistem, naročito kada se nađu u blizini Sunca, za sobom ostavljaju čestice pod nazivom meteroidi.
Te čestice onda ulaze u našu atmosferu, potom i sagorijevaju. Nebeska kiša nas podsjeća na zvijezde padalice, koje paraju nebo ostavljajući tragove svjetlosti.

Meteorski roj poznat pod nazivom Perseidi dolazi od komete Svift-Tatl, čija orbita može biti u najudaljenijoj tački od Sunca, kada seže do iza Plutona, a najbliža relativno blizu Zemlje. Putanju oko Sunca kometa pređe za 133 godine.
Kada kometa Svift-Tatl priđe Suncu, njegova toplota je zagreje i omekša, pa na svojoj putanji pušta čestice i stvara meteorski roj Perseida, što je poslednji put zabeleženo 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana