Internacionalna svemirska stanica će "čuvati" dragocjenosti sa Zemlje

Nezavisne
Foto: pixabay

Internacionalna svemirska stanica bi uskoro trebalo da dobije umjetničku galeriju i muzej, naravno ne u tradicionalnom smislu.

Radi se o tome da je startap Uplift Aerospace nedavno sklopio ugovor s agencijom NASA, a plan mu je da različite dragocjene predmete pošalje na svemirsku stanicu.

U tu svrhu će poslužiti sef veličine prosečnog ormarića u svlačionici, a u njemu bi već ove godine mogli da se nađu dragocjeni novčići, nakit, te drugi predmeti. Dio će biti namijenjen za prodaju, a dio bi mogao da se nađe u nekom od velikih muzeja čim se vrati na Zemlju.

Plan zvuči neobično, bespotrebno, te komplikovano, a izvršni direktor kompanije Uplift Aerospace je u jednom intervjuu rekao da je tako zbog toga što još uvijek nisu razradili logistiku. Plan je da se predmeti potencijalnim kupcima predstave dok su na svemirskoj stanici, ali se još uvijek ne zna na koji način.

Ideja je i u vezi s blockchain tehnologijom, pa će se u priču umiješati i NFT (non-fungible token), a iz kompanije kažu da će služiti kao neka vrsta članske karte za Uplift Space+, preko kojih će, kako kažu, moći da se pristupa "iskustvima iz svemira" i drugim akcijama.

Oni koji budu kupili Uplift Aerospace NFT će dobiti mogućnost da učestvuju u nagradnim akcijama, pa će moći da osvajaju putovanja u kosmos, ili neki od predmeta koji će neko vrijeme provesti u pomenutom sefu. Kreatori kažu da bi NFT na ovaj način mogao da postane korisniji, ako ne na Zemlji, onda za kupovinu i nagradne igre u kosmosu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana