Hrvatski astronomi o meteoritu koji je pao blizu Šibenika

Tanjug
Hrvatski astronomi o meteoritu koji je pao blizu Šibenika

SPLIT - Hrvatski astronomski savez (HAS) saopštio je danas da je nedavno u Dalmaciji, na širem području Šibenika, pao meteorit veličine rukometne lopte, koji je u atmosferu Zemlje ušao brzinom 19,7 kilometra u sekundi.

“U noći između 22. i 23. februara u 00 sati 00 minuta i 23 sekunde po lokalnom vremenu kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Mjeseca u fazi prve četvrti. Analizom snimaka pokazalo se da je meteorit pao na područje Dalmacije”, saopštio je Hrvatski astronomski savez.

HAS za sada neće objaviti preciznije podatke o mjestu pada, prenijela je agencija Hina, kako ne bi prouzrokovali „meteorsku groznicu” i kako bi eventualno nalazište zaštitili za potrebe nauke, te najavljuje da će u potragu za meteoritom uskoro krenuti organizovana grupa članova astronomskih društava.

Prema prvim rezultatima, koordinator meteorske mreže Damir Šegon rekao je da su snimci sa četiri kamere na pozicijama Zadar, Čiovo, Zvjezdano selo Mosor i Humac - Opština Jelsa na ostrvu Hvaru, omogućile da se izračuna putanja tijela koje je palo na Zemlju.

Prema tim podacima, tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo je brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi, a svoj sjajni put započelo je na visini od 84 kilometra.

“Nakon nešto više od četiri sekunde preleta, meteoroit se ugasio pri brzini nešto manjoj od tri kilometra u sekundi, na visini od 26 kilometara”, navodi HAS i dodaju da je to tijelo veličine loptice za stoni tenis ili golf.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana