Francuski ratni brod "Mistral" pravi vodeni uragan

Goran Ajder
Francuski ratni brod "Mistral" pravi vodeni uragan

Francuska kroz vijekove pokušava da bude u vrhu sa najmoćnijim zemljama svijeta, krenuvši od vremena Napoleona Francuzi su se tako reći ulijenili pa vjerovatno zbog prethodnih dobrih uspjeha vojskovođa kroz istoriju nisu imali potrebu usavršavati se odbrambeno kao država sa nekom vrstom modernizacije.

Međutim sve je to potrajalo do početka Prvog kao i Drugog svjetskog rata. U Prvom svjetskom ratu Francuzi su se održavali moralno i tehnološki koliko-toliko. Oružje je zadovoljavalo neke standarde borbe, dok je Drugi svjetski rat bio katastrofalan za Francusku i Francuze.

Prevelika optimističnost da imaju moćne vladare, vojskovođe i vojsku i te kako su im naštetili. Francuzi su u drugi svjetski rat ušli tako reći galant poniknuti istorijskim više uspjesima nego neuspjesima sa opremom i obučenosti koju su koristili mnogo prije.

Naravno sve ih je to došlo skupo u smislu Francuske i njenih gragrađana, dovoljno je reći da im je Hitler došao na Ajfelov toranj, sve je ovo zadesilo Francusku zato što nije na vrijeme modernizovala svoju vojsku i uložila potreban novac za razvijanju novog i boljeg oružja za odbranu svog suvereniteta.

Tokom početka Drugog svjetskog rata francuski vojnici bili su opremljeni u većini slučajeva od uniforme pa do oružja iz Prvog svjetskog rata što je bio recept za definitivnu kapitulaciju kako je i bilo. Nakon završetka Drugog svjetskog rata i vraćanja Francuske Francuskoj način razmišljanja o oružanim snagama kao i oružju u Francuskoj se definitivno promijenio pa je Francuska shvatila da vojska i oružje ne mogu se staviti u neki drugi plan koji bi služio po potrebi nego na prvo mjesto u odbranu države kao što je to stav kod najjačih zemalja Amerike i Rusije.

Ekspanzija reforme i modernizacije oružanih snaga Francuske kreće ubrzanim korakom nakon Drugog svjetskog rata gdje Francuska ulaže maksimalno u svoju sigurnost.

U tom periodu pa sve do danas Francuzi kako od modernizacije vojske tako i od proizvodnje oružja prave sve bolje i bolje od municije, do automatskog oružja, tenkova, aviona pa do domaćih ratnih brodova.

Jedan od takvih moćnih brodova je i novi francuski višenamjenski ratni brod pod nazivom "Mistral". Brod "Mistral" je peta klasa mornaričkih borbenih brodova poznatih i kao nosač vojnih transportnih i borbenih helikoptera Francuske ratne mornarice.

Pokretačka snaga broda Mistral je 3 x Vartsila dizel-alternatora 16 V32 (6,2 MV) + dodatno pomoćni dizel-alternator Vatsila Vassa 18 B200 (3 MV) Pogon: 2 x Rolls Royce mermaid azimutski potisnici (2 x 7 MV), 2 propelera sa pet brzih noževa što omogućuje ovom francuskom vojnom brodu maksimalnu brzinu do 18,8 čvorova ili 35 km/h, dometa 10,800 km.

Tri proizvedena broda ove klase su u službi francuske ratne mornarice "Mistral", "Tonnere" i "Dikmyde". Dva ovakva ratna broda trebalo je da se isporuče Rusiji međutim dogovor zvaničnika Rusije i Francuske zaoštrio se i propao zbog rusko-ukrajinskog konflikta pa je zato i propao dogovor i brodovi nisu isporučeni ali je Francuska vratila novac Rusiji.

"Mistral" je kad se govori o njegovoj iskorišćenošću vrlo dobro raspoređen i organizovan. U samom brodu postoje četiri prednje i tri posljednje platforme koje su podijeljene na sredini broda "Mistral".

Prve četiri prednje platforme broda su mjesta za sale za konferencije, bolnica, učionice, kuhinja, kupatila, sale za obuku, rekreaciju itd. Druge tri posljednje platforme podijeljene su tako da se na donjoj platformi nalaze veliki desantni čamci za iskrcavanje vojnika, kao i druge vrste čamaca za specijalne intervencije i slično.

Iznad se nalazi druga platforma na kojoj su smještena amfibijska borbena oklopna vozila pješadije koja imaju mogućnost silaska na donju posljednju platformu broda bez potrebe za korišćenjem lifta. Kapacitet smještaja raznih vozila je do 70 uključujući 13 AMKS Leclerc tenkova. Treća platforma namijenjena je za skladištenje helikoptera od kojih može da se smjesti od 16 transportnih helikoptera do 35 borbenih helikoptera od kojih su: (NX90 transportni) i (Eyrocepter Tiger - borbeni).

Glavna paluba na brodu koja je i pista, kontrolni toranj i komanda ima mjesta za četiri sletišta do šest. Helikopteri se podižu na pistu iz hangara liftom, a na brodu postoji i kran-dizalica.

Brod posjeduje najmodernije sofisticirane sisteme za odbranu broda od napada brodova i podmornica kao i protivvazdušnu odbranu, takođe posjeduje i najsavremenije radarske i slične sisteme.

Mistral tehnički podaci: težina prazan 16.500 tona, potpuno opterećenje 21.300 tona, dužina broda 199 metara, širina 32 metra, gaz 6,3 m.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana