Erupcija na magnetnoj zvijezdi jaka kao milijarde Sunca

Srna
Foto: pixabay

MADRID- Astrofizičari su zabilježili snažnu erupciju na gustoj magnetnoj zvijezdi, koja je trajala tek djelić sekunde, ali je izbacila količinu energije ekvivalentnu energiji milijarde Sunca.

Navedeni tip zvijezde naziva se i magnetozvijezda /magnetar/ - riječ je o neutronskoj zvijezdi sa posebno jakim magnetskim poljem.

Jedna od karakteristika magnetara jeste da često imaju spektakularne bljeskove energije koji dolaze bez ikakvog upozorenja.

Iako magnetari mogu biti hiljadama puta svjetliji od našeg sunca, njihove erupcije toliko su kratke i nepredvidive da predstavljaju izazov za astrofizičare da ih pronađu i proučavaju.

Španski naučnici uspjeli su pronaći jedan od tih bljeskova i izračunati oscilacije u jačini svjetlosti magnetara u trenutku tog bljeska.

Neutronska zvijezda formira se prilikom propadanja zvijezde, na samom kraju njenog života.

Pošto ta zvijezda umire u eksploziji supernove, protoni i elektroni u njenoj jezgri zdrobljeni su u kompersiranu solarnu masu koja spaja intenzivnu gravitaciju sa vrlo brzom rotacijom i snažnim magnetskim silama - navodi NASA.

Takva neutronska zvijezda ima masu otprilike 1,3 do 2,5 puta veću od našeg sunca, ali sabijenu u sferu promjera od samo 20 kilometara.

Materija u neutronskoj zvijezdi toliko je zgusnuta da bi samo njen dio veličine kocke šećera mogao težiti milijardu tona.

Magnetar na kome je zabilježen bljesak nalazi se u galaksiji Kipara, spiralnoj galaksiji udaljenoj oko 13 miliona svjetslosnih godina od Zemlje i predstavlja pravo "svemirsko čudovište", navode astrolozi, a prenose naučni časopisi.

Bljesak je otkrila vještačka inteligencija, što je naučnicima omogućilo da prouče taj kratak i izrazito nasilan izboj energije koji je trajao svega 0,16 sekundi i čiji je signal nestao toliko brzo da je bio gotovo neprijmetan u pozadinskom šumu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana