Da li su štetnija tamnija ili svjetlija alkoholna pića?

Glas Srpske
Da li su štetnija tamnija ili svjetlija alkoholna pića?

Svijetao i taman alkohol drugačije djeluju na organizam. Alkoholna pića su različite boje u zavisnosti od sastojaka od kojih se prave, ali i od procesa fermentacije.

“Sve destilovane tečnosti su providne ili svijetle boje. Zatim, kada se čuvaju u buradima i fermentišu se, zbog čega poprimaju tamniju nijansu”, kaže stručnjak za alkoholna pića Džamej Hesket i dodaje:

“Pored toga, boja se mijenja i kako tečnost upija supstance iz bureta u kojem se fermentiše. Ove organske supstance završavaju u tečnosti.”

Tamnija alkoholna pića imaju više “neželjenih efekata” nego providna pića, zahvaljujući organskim sastojcima i nečistoćama (kongeneri) koji se stvaraju u procesu pravljenja.

“Zbog toga, morate da budete pažljivi ne samo kada je riječ o količini, već i o vrsti alkohola koji pijete”, kaže doktor Daj Ngajen, psihijatar koji radi sa osobama koje se liječe od zavisnosti od alkohola.

Ovo su osnovne razlike između tamnih i svijetlih alkoholnih pića:

Tamniji alkohol sadrži više nečistoća

Tamni alkohol sadrži veći broj kongenera, kaže doktor Ngajen. Ove nečistoće su dio procesa fermentacije.

“Nekoliko hemikalija se proizvodi u ovom procesu, poput acetona. Ako bismo uporedili viski sa vodkom, viski sadrži mnogo veći broj kongenera nego vodka”, kaže on. Kongeneri mnogim vrstama tamnog alkohola daju ukus, ali mogu da utiču i na to kako se osjećate.

Taman alkohol uzrok je jačeg mamurluka

Generalno, tamna alkoholna pića su češće uzrok glavobolje nego “providna” pića, a opet zahvaljujući kongenerima.

“Jedan kongener, koji se naziva metanol, rastvara se u toksine formaldehid i mravlju kiselinu, što pojačava mamurluk”, objašnjava Ngajen.

Dakle, ako želite da popijete piće, a da izbjegnete glavobolju, možda je bolje da birate svijetla pića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana