Bitkoin bi u narednih pet godina mogao dostići vrijednost od 100.000 dolara

ss
Foto: ilustracija

Cijene bitkoina su se u posljednje vrijeme povukle, ali kompanija Goldman Sahs i dalje vidi snažan rast u narednim godinama.

Najvrednija svjetska kriptovaluta pala je na oko 43.000 dolara nakon što je u novembru skočila na rekordnih 69.000 dolara. Ipak, iz Goldman Sahsa (GS) su u izvještaju ove sedmice rekli da bi se bitkoin (XBT) mogao više nego udvostručiti, na nešto više od 100.000 dolara po novčiću, u narednih pet godina.

"Mislimo da će se bitkoinov tržišni udio najvjerovatnije vremenom povećati kao nusprodukt šireg usvajanja digitalne imovine", rekao je u izvještaju Zah Pandl, iz globalne devizne strategije, kurseva i tržišne strategije u nastajanju za Goldman Sahs.

Pandl tvrdi da će bitcoin sve više krasti tržišni udio od zlata, koje je palo oko 1.800 dolara po unci. Rekao je i da bitkoin trenutno čini oko 20 posto takozvanog tržišta "store of value", što je termin koji se koristi za opisivanje zlata, bitcoina i druge alternativne imovine kao što su valute i roba čije cijene u teoriji ne bi trebale dugo depresirati vremenski period.

Pandl vjeruje da bi bitcoin na kraju mogao činiti 50 posto tržišta vrijednosti, što bi moglo potaknuti bitcoin za oko 17 do 18 posto na godišnjem nivou u narednih pet godina kako bi dostigao nivo od 100.000 dolara.

"Mislimo da poređenje njegove tržišne kapitalizacije sa zlatom može pomoći u postavljanju parametara na vjerodostojne ishode za prinos bitcoina", dodao je Pandl.

Naravno, bitcoin i druge vrhunske kriptovalute kao što su ethereum, binance, solana i meme tokeni poput dogecoina i shiba inua bili su izuzetno nestabilni u protekloj godini. Kripto se u ovom trenutku ponaša više kao dionice nego kao valute.

Ipak, sve veći broj top menadžera fondova, uključujući Stanleyja Druckenmillera, Paula Tudora Jonesa i Georgea Sorosa, ulažu u bitcoin. Regulatori su odobrili fondove kojima se trguje na berzi i koji prate i cijene fjučersa bitkoina, što individualnim investitorima još više olakšava ulazak u njih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana