Asteroid pogodio Jupiter, "ožiljak" bi mogao biti veći od Zemlje

GS
Foto: klix.ba

Najveći gasni gigant u solarnom sistemu, Jupiter, našao se na putu asteroida koji ga je pogodio, navodi se u izvještaju evropske svemirske agencije ESA-e.

Jupiter predstavlja najjaču gravitacijsku silu nakon Sunca, tako da udari asteroida nisu neuobičajena pojava. Ipak, ovakvi događaji služe kako bi nas podsjetili da, iako Zemlja nije na putu apokaliptičnih asteroida, tehnologija za njihovo otkrivanje mora napredovati kako se ne bismo probudili jednog dana i shvatili da je posljednji za čovječanstvo, prenosi Kliks.

Jupiter se 13. septembra našao na udaru asteroida, a taj događaj su ispratili amaterski astronauti. Oni su uočili svijetli bljesak koji je ukazivao na udar. Iako još uvijek nema zvanične potvrde, ovo je vjerovatno osmi udar vezan za Juputer kojem je svjedočio čovjek, a prvi je zabilježen 1994. godine kada je u centru pažnje bila kometa Šumejker-Levi 9, koja se raspala u dijelove. Nažalost, niko sa Zemlje nije vidio eksplozije jer su se udari dogodili s dalje strane Jupitera, no teleskop s Havaja je fotografisao toplotne potpise svake lokacije udara. Svemirski teleskop Habl je takođe zabilježio "ožiljke" na Jupiteru.

Naučnici zasad nisu sigurni koliko je često Jupiter na meti tako masivnih i brzih objekata koji stvaraju bljesak vidljiv sa Zemlje, ali se smatra da se to događa vrlo često, između 20 i 60 puta godišnje.

Da je Zemlja u istoj situaciji, njena površina bi mogla izgledati znatno dugačije.

No, uprkos snažnom i ogromnom gravitacijskom polju Jupitera, neki naučnici vjeruju da Zemlje ipak nije sigurna od novog udara asteroida sličnog onom koji je uzrokovao izumiranje dinosaura. Do ovakvih događaja dolazi svakih 50 do 60 miliona godina.

Američka svemirska agenija NASA je dala "zeleno svjetlo" za novi svemirski teleskop NEO Surveyor, koji je dizajniran da unaprijedi mrežu odbrane planete zaduženu za otkrivanje kosmičkih tijela s potencijalno opasnim orbitalnim putanjama.

Naučnici smatraju da asteroidi promjera većeg od 137 metara mogu uzrokovati ogromnu regionalnu štetu pa je stoga cilj otkriti takve asteroide i što je više moguće manjih.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana