Riješena 558 miliona godina stara misterija

Glas Srpske
 Riješena 558 miliona godina stara misterija
Riješena 558 miliona godina stara misterija

Naučnici su potvrdili da je neobičan fosil ovalnog oblika koji su pronašli prije nekoliko godina, zapravo najstariji poznati životinjski fosil. Ovo otkriće je pravi “Sveti gral” u paleontologiji, pipe Independent.

Naime, decenijama je među naučnicima vladala debata o porijeklu Dikinsonije, koja je na Zemlji bila prije 558 miliona godina, tokom perioda Ediakaran.


Smatra se da su ovi fosili iz ovog perioda prva ikada velika, višećelijska bića, ali su toliko različiti od bilo čega živog danas, zbog čega je njihovo tačno porijeklo ostalo misterija sve do sada.

Naučnici su ranije smatrali da je Dikinsonia možda bila gljiva ili velika ameba. Međutim, nova istraživanja ruskih naučnika otkrila su njeno pravo porijeklo i označili je kao jednu od prvih životinja.

Fosil je bio toliko očuvan da kada su ga istraživači probušili, u njemu su pronašli tragove holesterola, vrstu masti koja je jasan pokazatelj životinjskog porijekla.

“Molekuli fosilnih masti koje smo pronašli dokazuju da su životinje bile velike i bogate prije 558 miliona godina, milionima godina ranije nego što se mislilo”, rekao je profesor Džoken Broks sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Do sada je u paleontologiji važilo da su velike životinje počele da dominiraju zemljom u Kambrijumu prije oko 541 milion godina.

Tada se naime, pojavljuju stvorenja koja su načnici prepoznali kao crve i mekušce. Novo otkriće, međutim, sugeriše da im je prethodio talas životinja koje su izgledale kao Dikinsonia.

Osim visokog nivoa holesterola u ovom fosilu, naučnici su još pronašli da mu nedostaju hemijski markeri za koje se zna da su povezani sa gljivama.

“Naučnici više od 75 godina vode ‘borbu’ oko Dikinsonie i drugih bizarnih fosila iz Edikarana”, rekao je profesor Broks, koji nije mogao da vjeruje u rezultate koje mu je prvi put predsatvio student doktorskih studija Ilija Bobrovskii.

“Fosilna mast sada potvrđuje da je Dikinsonia najstariji poznati životinjski fosil, i time smo riješili deceniju staru misteriju, koja je svakako Sveti gral paleontologije”.

Uzorak je iskopan sa blizu Belog mora, koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadu evropskog dijela Ruske Federacije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana