Ultra rijetki Mercedes SLR Meklaren 722 MSO košta 2,6 miliona eura

klix.ba
Foto: klix.ba

Ultra rijetki primjerak Mercedesa SLR McLaren 722 MSO ponuđen je na prodaju po milionskoj cijeni.

Mercedes-Benz i Meklaren su se udružili 2003. godine i kreirali SLR, mnogo ranije nego što je Mercedes-AMG počeo razvijati svoje sportske modele poput SLS-a i GT-a.

SLR je u svoje vrijeme odavao počast trkaćem Mercedesu 300 SLR iz pedesetih godina prošlog vijeka, a između 2003. i 2009. godine je proizvedeno 2.157 primjeraka. Posjedovanje ovog automobila nije jeftino uzimajući u obzir troškove održavanja koji su astronomski.

Ed Bolijan je platio 180. 000 dolara za SLR koji je pripadao Paris Hilton, ali primjerak koji se prodaje sada u Njemačkoj je još više poseban i mnogo skuplji. Ne samo da se radi o poželjnijoj 722 verziji, nego je ovo i jedan od samo 25 primjeraka koje je modifikovao Meklaren Spešl Operejšn (MSO).

Kada se SLR pojavio, Mercedes je imao 40 posto udjela u Meklarenu, a kada su se dvije kompanije razišle, to je bio kraj i za pomenuti model. Ali, iz MSO-a su se od njega oprostili na pravi način kreirajući SLR Meklaren izdanje.

Kako bi se automobil razlikovao od standardnog SLR-a, MSO je pripremio aerodinamični bodi kit koji je uključivao novi prednji i stražnji branik, unikatnu masku, poklopac motora i agresivniji difuzor. Tu su i unikatne feluge te izduvni sistem od titanijuma. Mehanički, MSO je unaprijedio sistem upravljanja i ovjes, a ugrađene su i nove keramičke kočnice.

MSO je takođe olakšao SLR za 50 kg, a potisak ka dole od vjetra je povećan za 20 posto. Ispod haube je i dalje 5,5-litarski V8 motor, ali sa više snage, preciznije 641 KS i 820 Nm obrtnog momenta. SLR Meklaren izdanje ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 336 km/s. Ovaj automobil se prodaje za 2,6 miliona eura, prenosi klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana