U Frankfurtu blistali "lamborgini +" od 3,3 miliona evra i električni "mercedes"

Agencije
U Frankfurtu blistali "lamborgini +" od 3,3 miliona evra i električni "mercedes"

Najjači produkcijski "lamborgini" u istoriji proizvodiće se u maloj seriji od svega 63 primjerka, a svi automobila su rasprodati i prije premijere.

Italijanski proizvođač predstavio je na frankfurtskom auto-salonu "sian" - svoj prvi hibridni model. U srcu pogonskig sistema nalazi se atmosferski 6.5-litarski V12 motor koji se kroisti i u "aventadoru SVJ" gdje proizvodi 770 konjskih snaga.

U "sianu" atmosferac je uparen sa 48-voltnim "blagim" hibridnim sistemom zahvaljujući čemu automobil raspolaže sa čak 819 ks (602 kW). Na taj način ovaj model je postao najsnažniji produkcijski "lambo" u istoriji.

Snaga se prenosi na sva četiri točka, a automobil iz mjesta do stotke stiže za 2,8 s, što je u rangu sa "aventadorom SVJ". Maksimalna brzina je 350 km/č. "Lamborgini" se pohvalio i da "sian" ubrzava 30-60 km/č za svega 0,2 s, a od 70 do 120 km/č za samo 1,2 s.

Italijanski proizvođač planira ograničenu seriju od 63 vozila, a početna cijena jednog primjerka iznosi čak 3,3 miliona evra. Ovako visoka suma ipak nije bila prepreka da sva 63 automobila pronađu svoje vlasnike i prije zvanične premijere.

"Mercedes" je na Sajmu automobila u Frankfurtu izložio koncept luksuzne limuzine na električni pogon.

Početak ovogodišnjeg frankfurtskog auto-salona protiče u premijerama novih električnih automobila, pa je i "Mercedes" predstavio jedno takvo vozilo. Riječ je o luksuznoj limuzini sa oznakom Vision EQS. Mercedes oznaku EQ koristi za svoj program vozila na struju, dok se slovo S simbolično odnosi na luksuznu S-klasu njemačkog proizvođača.

Za pogon je odabran elektromotor od 476 ks (350 kW) i 760 Nm, dok se električna energija skladišti u baterijama kapaciteta 100 kWh. Kako je saopšteno, automobil ubrzava 0-100 km/č za manje od 4,5 s, dok je maksimalna brzina preko 200 km/čh. "Mercedes" tvrdi da je autonomija limuzine Vision EQS sa punim baterijama do 700 km.

Automobil ima fluidne linije, dok su kombinacija boja i stilski detalji karakteristični za dosadašnje električne koncepte njemačkog proizvođača. Unutrašnjost je futuristički dizajnirana i osmišljena za udoban i komforan prevoz četiri osobe, od kojih je svaka u sopstvenom sjedištu nalik fotelji.

Najviše pažnje privlači elegantna komandna tabla koja dizajnom podsjeća na detalj sa jahte. Centralnom konzolom donimira ogromni digitalni ekran, a konvencionalnih komandi poput prekidača i dugmića u ovom automobilu budućnosti - nema, dok se volan svojim pravougaonim oblikom takođe značajno razlikuje od okruglih upravljača na kakve smo do sada navikli.

Što se tiče digitalnih ekrana, tu su još dva manja u vratima vozača i suvozača, kao i neka vrsta "head-up" displeja ispred vozača. Tipično za mnoge konceptne automobile, ni ovaj "Mercedesov" nema klasična ogledala u spoljnim retroviziroma, već male kamere umjesto njih.

Izostavljen je i "B" stub, kako bi se putnicima olakšao ulazak u kabinu, a atmosferu u vožnji upotpunjuje LED ambijantalno osvjetljenje. Među naprednim tehnologijama izdvaja se sistem autonomne vožnje tri nivoa, predviđen prije svega da olakša vozaču duga putovanja auto-putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana