U čemu se vozi Si Đinping: Kako je "Crvena zastava" dobila prednost u odnosu na Mercedes

GS
Foto: Ilustracija

Hongći L5 je moderna verzija limuzine koja predstavlja omaž prethodnom, retro modelu ove kompanije, a predsjednik Kine Si Đinping trenutno je najveći promoter ovog vozila koje je postalo klasa za sebe.

Prilikom posjete Indiji pre dve godine, kineski predsednik je odlučio da putuje u turistički grad Mamalapuram drumom umesto helikopterom, za razliku od svog indijskog kolege Modija.

Si je put od 57 kilometara prešao u automobilu Hongći, koji je baš tog dana izašao na svjetlost svjetske pozornice, iako istorijat proizvođača ovih automobila nije od juče, piše N1.

To se sasvim sigurno ne bi dogodilo da ne postoji faktički nepisano pravilo po kome kineski državnici ne putuju helikopterom, već isključivo automobilom ili avionom.

Čak i kada je prisustvovao multilateralnim sastancima, poput G20, predsjednik Si je izbegavao upotrebu helikoptera, a da je ovo zaista praksa, potvrđivali su tokom godina i brojni kineski zvaničnici.

Si Đinping, najmoćniji lider u Kini nakon Mao Cedunga, sa izgledima da doživotno ostane na vlasti nakon ustavnog amandmana iz 2018. kojim je uklonjeno pravilo o dva predsjednička mandata, uveo je praksu korišćenja limuzine Honći, slično kao što američki predsjednik putuje u specijalizovanom   Kadillku čiji je nadimak "Zvijer".

Prvi put je Si koristio ovaj automobil tokom državne posete Novom Zelandu 2014. godine, i to dve verzije automobila L5.

Ista limuzine, otporne na metke, prevozila ga je i tokom turneje po jugoistočnoj Aziji i Pacifiku aprila 2019. godine.

Ovaj potez je viđen kao pokušaj da se kineska marka promoviše na međunarodnoj sceni, u skladu sa Sijevom direktivom iz 2012. po kojoj kadrovi Komunističke partije trebaju da daju prednost domaćim vozilima u odnosu na inostrane.

Na ovu odluku uticaj je sasvim sigurno imao i američki predsednički Kadilak poznatiji kao "Beast", "Kadilak One", odnosno "First Car" (sa cijenom od 1,5 miliona dolara, i težinom od čak 9.100kg u svojoj najgabaritnijoj verziji).

Su Hao, profesor na kineskom Univerzitetu za inostrane poslove u Pekingu, rekao je za jedan kineski radio da će odabir limuzine brenda Honći za prevoz Sija vjerovatno biti dio napora da se skrene pažnja na međunarodnoj sceni na ovu kinesku kompaniju.

Sa istim entuzijazmom i naporima predsednik Si nastavio je i prošle godine kada je apostrofirao imperativ ambicije jačanja nacionalnih marki automobila u Kini, priznajući da je ta grana u svetu izuzetno kompetetivna.

"Moramo da imamo jezgro i ključne tehnologije u svojim rukama, ambiciju da ojačamo naše nacionalne marke automobila, u industriji sa stalnim razvojem u digitalizaciji i automtizaciji, što je za nas izazov, ujedno i prilika", izjavio je tada Si.

Ove opaske tada su došle u jeku sve veće kontrole kineske tehnologije od strane SAD-a i njenih saveznika, u svitanje pogoršavanja trgovinskih odnosa super sila.

Hongqi, tradicionalni ideološki simbol Komunističke partije Kine, marka je luksuznih automobila koju je 1958. godine pokrenula grupacija China First Auto Vorks. Ime ima jasnu simboliku – Crvena zastava.

Najstarija kineska marka putničkih automobila, dugo je bila službeno vozilo visokih vladinih zvaničnika i gostujućih uglednika u Kini.

Mao Cedung je koristio tokom istorijske posete predsednika SAD Ričarda Niksona Kini sedamdesetih. Ali počev od devedesetih godina prošlog veka, marka je postala nepopularna jer su kineski lideri prešli na upotrebu uvoznih vozila, trenda koji je trajao sve to Sijevog govora 2012, nakog kojeg je kineski ministar inostranih poslova Vang Ži momentalno seo u Honći H7, dajući primer ostalim članovima partije.

Honći L5 je zvanični državni automobil Kine, koji koristi generalni sekretar Komunističke partije Si Đinping.

To je veliki luksuzni automobil u retro stilu čiji je dizajn inspirisan modelom Honći CA770, koji je imao pogon na 5.6 litarski V8 motor sa 215 KS američke kompanije Chrysler. Njegova proizvodnja je trajala od 1966. do 1981, a proizvedeno je samo 847 primeraka.

Inače, postoje tri varijante modela L5: za vladu, verzija za parade, a treća verzija je ona civilna.

L5 je prvi put predstavljen 2013. godine na sajmu automobila u Šangaju, a poznat je po tome što je trenutno najskuplji automobil kineske proizvodnje koji je ikada bio dostupan za kupovinu - cena mu je 5 miliona juana (800.000 dolara).

Namijenjen je milijarderima, biznismenima i zvijezdama iz sveta šou biznisa koji žele da potenciraju svoju pripadnost Kini.

Više nego bilo koji drugi lokalni brend Hongqi je blisko povezan sa Kinom, a vlasnici su na to jako ponosni.

Ovaj sedan je u ponudi trenutno isključivo u Kini, iako je svojevremeno viđen i u Bjelorusiji, gdje je stigao kao donacija i gde ga je bjeloruska vojska koristila kao automobil za parade (prvi put na Paradi pobede u Minsku 2015.).

Hongqi je 2016. najavio V8 verziju L5, sa 4.0 tvin-turbo V8 motorom koji proizvodi 381 konjskih snaga i osmostepenim automatikom.

Model V12 je označen kao CA7600, a verzija V8 kao CA7400. CA7400 je inače predstavljen 2017. godine.

Honći L5 je prilično veliki automobil, dužine 5,55 metara, širine nešto više od dva metra, visine 1,5 metara i međuosovinskog rastojanja od 3,4 metra.

Poređenja radi, aktuelni Mercedes-Maybach S600 dug je 5,2 metra.

L5 je takođe veoma težak, čak i civilnoj verziji bez oklopa – neverovatnih 3.150 kilograma, u poređenju sa "samo" 2.390 kilograma limuzine Mercedes-Maybach.

Motor, koji ima nimalo lak zadatak da ovu težinu iznese je 6.0 litarski V12 sa 408 KS i 550 Nm, dok je menjač šestostepeni, automatski a snaga se prenosi na sva četiri točka.

Kompanija Honći nije navela maksimalnu brzinu i ubrzanje, verovatno zato što one ne bi bile preterano reprezentativne.

Potrošnja je takođe misterija, ali možemo da pretpostavimo da ovaj automobil često posećuje benzinsku pumpu. Srećom, rezervoar za gorivo ima kapacitet od 105 litara

Unutrašnjost je obložena panelima od ružinog drveta, dok su sedišta presvučena krem belom kožom.

Centralno postavljena instrument tabla je potpuno digitalna veličine 40 centimetara, sa donjim ekranom od 20 cm osetljivim na dodir koji je multifinkcionalan i obuhvata razne funkcije, od klime do satelitske navigacije.

Logo na sredini volana je zlatni suncokret. U kineskoj simbolici suncokret predstavlja dug život i sreću. Hongći koristi taj simbol već neko vreme,a tu su i mali logotipi suncokreta na sredini točkova.

Zadnji deo vozila nudi sav luksuz koji bi jedna predsednička limuzina trebalo da ima, uključujući 1,1 metar prostora za noge, bež tepihe i zabavni sistem na zadnjim sedištima sa televizorom i Bose ozvučenjem.

Zanimljivo je da je Hongći L5 takođe opremljen CD-plejerom sa šest diskova, što je prava rijetkost na savremenim automobilima, dok prtljažnik deluje ogromno.

Na kraju, Hongći L5 bi na tržištu trebalo da se takmiči sa automobilima marki Bentley i Rols-Roljs, mada se u stvarnosti uopšte i ne takmiči - toiko je redak i jedinstven, da predstavlja klasu za sebe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana