U BiH prošle godine uvezeno svega 14 električnih automobila, znatno zaostajenje za Hrvatskom

Kliks
U BiH prošle godine uvezeno svega 14 električnih automobila, znatno zaostajenje za Hrvatskom

Iako se u BiH još ne može govoriti o popularizaciji ekološki prihvatljivih transportnih sredstava, u zemlju je prošle godine uvezeno duplo više električnih vozila nego u 2018. godini.

Među ukupno 14 električnih četverotočkaša koji su 2019. stigli u BiH, najskuplji je Jaguar I-Pace vrijedan 147.746 KM. 

Ovaj automobil visokih performansi u BiH je uvezen iz Velike Britanije, a dažbine za njega iznosile su 33.787 KM.

Uzevši u obzir da je u protekle tri godine u našu zemlju uvezen tek 31 električni automobil, i više je nego jasno da država ne poduzima mnogo da motivira vozače na kupovinu vozila na električni pogon. 

Naprimjer, u razvijenim zemljama građani se kroz razne poticaje i subvencioniranja lakše odlučuju zamijeniti svoje ljubimce s unutrašnjim sagorijevanjem za one električne.

I zemlje iz regije, kao što su Hrvatska i Slovenija, već nekoliko godina subvencioniraju kupovinu električnih automobila te oslobađaju vozače poreza i carina pri kupovini.

U susjednoj Hrvatskoj prodato je znatno više električnih vozila. 

Za devet mjeseci 2019. godine prodaja hibrida zaustavila se na 2,4 posto od ukupne prodaje automobila i iznosila 1.221 vozilo. 

Potpuno električnih vozila kupljeno je ukupno 138 ili 0,3 posto od ukupnog broja.

Sudeći prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), najpopularnije električno vozilo u BiH je Volksvagenov e-Up. 

Ovakvih šest ljubimaca na električni pogon, vrijednosti 33.881 KM, uvezeno je u BiH iz Slovačke u 2019. godini.

Naša zemlja je od prošle godine bogatija i za automobile iz fabrike Elona Muska. 

Tri Tesla Modela 3 vrijednosti između 100.049 KM do 104.215 KM, uvezena su u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država.

Još jedan električni automobil stigao je u BiH iz Velike Britanije, a riječ je o modelu Nisan Leaf 40KW N-Connect PP koji je koštao 53.648 KM.

Među jeftinijim modelima na listi UIO-a uvezenih električnih vozila nalaze se i Reno Twizy vrijednosti 8.431 KM te Nissan Leaf i Folksvagen e-Up po cijenama nešto većim od 17.000 KM.

Poređenja radi u 2018. BiH je uvezla sedam modela električnih vozila među kojima je bio najskuplji Tesla Model X1000kWh sa dual motorom, vrijednosti 220.673 KM iz SAD-a. 

Godinu ranije u BiH je stiglo deset električnih četverotočkaša, a najskuplji je takođe bio Teslin Model S Tip 002 koji je koštao 294.153 KM.

Još jedan od problema s kojima se susreću vozači u BiH jeste i nedostatak električnih punionica s obzirom na manji domet automobila na struju, nekoliko stotina kilometara s jednim punjenjem baterije zavisno od modela.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana