Tuareg V8 odlazi u istoriju poslije samo godinu dana

G.S.
Tuareg V8 odlazi u istoriju poslije samo godinu dana

Tuareg V8 , luksuzni SUV sa vazdušnim ogibljenjem i moćnom dizel mašinom koju dijeli sa modelom Bentley Bentayga, odlazi u legendu i to nakon samo godinu dana tržišnog egzistiranja.

Šta kaže Volksvagen grupa u pres materijalu? Pa, baš i ne objašnjava konkretno razloge koji stoje iza ove odluke. Sigurni smo da to nema veze s prodajom, pa ni emisijom, a paralela koju možemo da povučemo je ona sa modelom BMW M50d quad-turbo. Čini se da su veliki moćni dizeli jednostavno zabranjeni na globalnom planu.

Znamo da su dizel motori loši za životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali takođe je činjenica da su njemačke premijum marke uložile stotine miliona evra u razvoj dotičnih agregata, koji vjerovatno nisu "prljaviji" od V6 TDI ili 40d, koji ostaju u igri.

U svakom slučaju, VW Touareg V8 Last Edition će biti ograničen na 400 primjeraka, a svi će biti prodavani u Njemačkoj, s cenama koje startuju od 104.361 evra.

Primjenjeni tretman je prilično nov. Kupci će dobiti R-Line paket s crnim točkovima i trimom, što svi V8 modeli već imaju. Može se naručiti u gotovo svakoj boji, ali ručke vrata i retrovizori u bilo kojoj varijanti ostajaju crni. "Last Edition" oznaka počiva na B stubu, i služi za identifikaciju svakog pojedinačnog modela.

Što se 4,0-litarskog TDI motora tiče, u modelu VW Touareg V8 on isporučuje 421 kS i impresivnih 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnog već pri 1.250 o/min. Dok se Volkswagen V6 Touareg ne razbacuju brzinom, V8 je više nego solidan s ubrzanjem do "stotke" za 4,8 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana