Toyota rekla zbogom limuzini koju je proizvodila 50 godina

Srna
Toyota rekla zbogom limuzini koju je proizvodila 50 godina

Luksuzni sedan, za koji možda niste ni čuli, prodavao se preko pola vijeka u Japanu, ali i na tržištu SAD.

Nakon više od 50 godina, Toyota Mark II/Mark X odlazi u penziju. Limuzina je nastala još 1968. pod oznakom Mark II, da bi 2004. promjenila ime u Mark X.

Ovaj sedan sa zadnjim pogonom spadao je u najluksuznije Toyota modele u periodu dok japanski proizvođač još nije lansirao svoj premijum brend Lexus. Mark II/Mark X predstavljao je alternativu modelu Toyota Camary za one kupce koji preferiraju limuzine sa zadnjim pogonom, uz opciju pogona na sva 4 točka.

U SAD je Mark II počeo da se prodaje 1969. pod imenom Corona.

Kada je 1977. promijenjen dizajn ovog automobila, proizvođač ga je na američkom tržištu preimenovao u Toyota Cressida. Pod ovim nazivom prodavao se do 1992.

Toyota Mark II 2004. godine postaje Mark X i pod tim imenom je poznata do danas.

Japanski proizvođač oprostiće se od svoje limuzine nakon pola vijeka specijalnom ograničenom serijom Mark X 250S Final Edition.

Automobil će biti opremljen posebno dizajniranim 18-inčnim alu felnama i imaće tamno hromirane stilske detalje na karoseriji, dok će u unutrašnjosti dominirati crvene i crne nijanse, a sjedišta će biti presvučena alkantarom i kožom.

Kupci će moći da biraju između tri boje spoljašnjosti – White Pearl Crystal Shine, Silver Metallic i Precious Black Pearl. Mark X 250S Final Edition će moći da se naruči u verzijama sa zadnjim i pogonom na sva 4 točka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana